Ana içeriğe atla

İBN-İ SİNA

 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Batılıların Avicenna dedikleri Ebû Alî el-Hüseyin İbn-i Abdullah İbn-i Sina, 980 yılında bugünkü Özbekistan sınırları içinde bulunan Buhara şehrinin Afşane köyünde doğdu. Felsefe, matematik, fizik, kimya, tıp, astronomi ve müzik gibi alanlarda çalışmalar yapmıştır. Asıl uzmanlık alanı hekimdir. Bugün dahi güncel bilgiler içeren El -Kanûn fî't Tıp (Tıp Kanunu) ve doğa felsefesinin başyapıtlarından birisi olan El Şifa iki dev yapıtıdır.
     Tıp Kanunu, İbn-i Sina'nın kendi özgün bilgilerini içeren 5 kitaptan oluşan dev bir yapıttır. Yapıt başta İbranice, Latince, Farsça, Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere birçok dile çevrilmiştir. Kitapta insan vücudunun tarifi, anatomisi, fizyolojisi yer alır. Tarihte ilk kez tıp ve cerrahi iki ayrı dal olarak bu kitapta karşımıza çıkar. Ayrıca eserde İlaçbilim olan Farmakoloji konularına da yer verilir. İbn-i Sina 760 ilacın nasıl hazırlanacağına kadar kitapta anlatır.  Batı dünyasında  "Doktorların Kralı" unvanıyla tanıtılır. 
      El Şifa adlı eseri ise Orta çağda "Suffcientia" ismini almış 18 ciltlik bir felsefe ansiklopedisidir. Teoloji, ekonomi, siyaset ve musiki konuları ağırlıktadır. Latinceye çevrilmiş ve ders kitabı olarak okutulmuştur.
      İbn-i Sina doğal cisimlerin hareket ilkelerini ve biçimlerini incelemiştir. Bazı cisimler doğası gereği durağan, bazıları ise hareketli olur demiştir. Buna göre Doğal meyil ve Zorunlu meyil'i (Kasrî Meyil) bulmuştur. Klasik mekanik biliminin öncüsü olmuştur. Batıda İbn-i Sina'nın bulduğu itici güç "El Meyl El Kasrî"  İmpetus İmpresus olarak çevrilir.
      İbn-i Sina 16 yaşında hekim olarak başladığı bilim araştırmalarına 18 yaşında bütün bilimleri öğrenerek devam etmiş ve 57 yaşında vefat ettiğinde ardında yüz elliden fazla eser bırakmıştır. Döneminin en ünlü bilim adamları arasındadır.

BAŞLICA ESERLERİ 

İşaret ve'l-Tembihat

Necât

El Şifa

El Nefs

El- Kanun Fi't Tıp

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!