Ana içeriğe atla

HAÇLI SEFERLERİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
HAÇLI SEFERLERİ
Bu yazımda Selçuklu ve Bizans'a yapılan Haçlı seferlerini anlatıcam. Osmanlı ve Haçlı Seferlerini bir başka yazıda detaylı olarak yazıcam. İlk olarak Haçlı Seferlerinin yapılma nedeni ile başlayalım. Bu seferlerin bilinen nedeni Kudüs'ün Müslümanlardan geri alınması ve Anadolu'da bulunan Türklerin ilerlemesi engelleme.Asıl amaç ise doğunun zenginliğini ele geçirme olarak düşünülebilir.
   Bizans Kralı Alexios, Türk akınlarına karşı Papa II. Urbanus'a elçi yollayarak yardım ister. Clermont Konsili'nin 1095 tarihli kararında Papa II. Urbanus Doğu Hristiyanlarının yardımına koşmak için sefer çağrısı verir ve böylece 1096-1270 yılları arasında 8 Haçlı seferi düzenlenir.
I. HAÇLI SEFERİ 1095
İlk birlikler Germen topraklarından geçerek İstanbul'a ulaştı ancak Anadolu'da Türkler tarafından yok edildiler. Daha iyi donatılmış ve kumandanlığını Godefroi de Bouillon'un çektiği birlikler ise Anadolu'ya geçti ve Urfa ile Antakya'yı 1098'de ele geçirdi. Temmuz 1099'da Kudüs ele geçirildi. İlk Haçlı seferi ile amaçlarına ulaşan Haçlı Ordularına karşı Musul emiri İmadettin Zengi cihadı yeniden başlattı.
II. HAÇLI SEFERİ 1145
Musul emiri İmadetin Zengi 1144'te Edessa'yı geri aldı. Türkiye Selçukluları Anadolu'da Haçlıları yenilgiye uğrattı. Sultan Mesud, Konya ovasına geçen haçlıları Eskişehir yakınlarında karşıladı. Yenilen Haçlılar İznik'e döndüler. Büyük bir bölümü deniz yoluyla Anadoluyu terk etti.
III. HAÇLI SEFERİ 1189
III. Haçlı Seferi  Eyyubi Hükümdarı Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü geri almasıyla başladı. Bu sefere büyük bir katılım olmuştur ama amaçlarına ulaşamadan Haçlı orduları geri çekildi ve Kudüs'ü alamadan geri döndüler. Alman İmparatoru bu sefer sırasında nehirde boğuldu.

IV. HAÇLI SEFERİ 1204
Mısır'a doğru yola çıkan Haçlı ordusu, Bizans'taki taht karşıklıkları için Alexios'un haçlılardan yardım istemesiyle amacından saparak Bizans işgal edilmiş ve yağmalanmıştır.İstanbul'da Latin imparatorluğu kuran haçlılar Bizans hanedanlığının İznik ve Trabzonda Rum İmparatorluklar kurmasına yol açtı. 1261 'de VII. Palaiologos şehri haçlılardan geri aldı.

Genel  olarak bakarsak Haçlı Seferlerinin amaçlarından sapmasında; Venediklilerin emelleri, Batılıların aç gözlülüğü ve Doğu Hristiyanlarının giderek artan anlaşmazlıkları sayılabilir. 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
ÖNEMLİ TARİHLER

1071 Selçuklu Türkleri, Bizans'ı ağır yenilgiye uğratır.
1095 Birinci Haçlı Seferi için çağrı yapılır.
1099 Kudüs, Haçlı orduları tarafından ele geçirilir.
1120 Tapınak Şövalyeleri tarikatı kurulur.
1145 İkinci Haçlı Seferi için çağrı yapılır.
1187 Selahaddin Eyyubi tarafından Kudüs geri alınır.
1188 Üçüncü Haçlı Seferi için çağrı yapılır.
1204 Dördüncü Haçlı Seferi ve Bizans'ın işgal edilip, İstanbul'un yağmalanması.