Ana içeriğe atla

II. MAHMUT (1808-1839)

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    II. Mahmut 20 Temmuz 1785 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası I. Abdülhamid, annesi Nakşidil Valide Sultan'dır. II. Mahmut, Alemdar Mustafa olayı sonrasında 28 Temmuz 1808 yılında tahta çıkar. Tahta olduğu süre boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nu her bakımdan ileri bir ülke yapmaya çalışmıştır. Yakalandığı verem hastalığı yüzünden 1839 yılında vefat etmiştir.

 II. Mahmut Döneminin Gelişmeleri

  1. II. Mahmut tahta çıkar çıkmaz ilk iş olarak Âyanları, siyasetin önemli bir unsuru haline getiren Sened-i İttifak imzaladı. (1808)
  2. Divan Teşkilatı'nı kaldırarak onun yerine bakanlıkları (Nazırlık) kurdu.
  3. Devlet memurlarını kapsayan kılık kıyafet fermanı yayınladı ve memurların ceket, pantolon ve fes giymesini zorunlu hale geldi.
  4. İlk Türk gazetesi olan Takvim-i Vekayi yayın hayatına başladı.
  5. Avrupa tarzı eğitim veren yeni okullar açıldı ve Avrupa'ya öğrenciler gönderildi.
  6. Sadrazamlık makamına Başvekalet, Sadrazama da Başvekil denilmesini kararlaştırdı. 

VAKA-İ HAYRİYE

II. Mahmut askerlik alanında düzenleme yaparak Sekban-ı Cedit ocağını kurdu. Ancak çok geçmeden lağvedilen ocağın ardından padişah daha kesin çözümlü bir yenilik hareketine girişti. Yeniçerilerin sürekli isyanlar çıkarması, kendi içlerinde askerlikle ilgisi olmayan kişileri almaları, tahta kimin çıkacağına söz sahibi olmaları ve sürekli askeri başarısızlıklar almaları artık ocağın lağvedilmesi gerektiğini söylüyordu. III. Selim ile başlayan bu askeri alan yenilikleri II. Mahmut ile kesin bir hal aldı. 1826' Yeniçeri Ocağı kaldırıldı, tarihe Vaka-i Hayriye (Hayırlı Olay) olarak geçen bu olay Türk tarihi açısından bir dönüm noktası oldu. Yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra Asakir-i Mansure-i Muhammediye adıyla Avrupa tarzında bir ordu kuruldu.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!