Ana içeriğe atla

Antik Yunan Bilim Adamları

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
THALES ( MÖ. 624-548) 

Milet'te yaşamıştır. Lidya- Pers savaşında 28 Mayıs 585'de Güneş tutulmasını bilmiştir. Kendi adıyla anılan Thales teoremini geliştirir. Evrenin sudan oluştuğunu söyler, evrenin yapısal anlamına gelen Physis sözcüğünün Yunancaya kazandırır. Uzay kavramının doğmasına yol açar. Dünyayı bir tahta gibi suyun üzerinde yüzden tepsi olarak düşünür.

ANAXİMANDER (MÖ. 610-547) 
 Thales'in öğrencisidir.Evrenin temel yapı taşını sınırsız ya da soyut kavram olarak düşünür. Sıcak (ateş), Soğuk (hava), Kuru (toprak), Islak (su) dört nesne üzerine evreni kurar.

ANAXİMANES (MÖ. 584-524) 
Thales'in öğrencisidir. Sürekli dönüşüm teorisini öne sürer. (Hava->Rüzgar->Bulut->Su->Toprak ya da Taş) Meteorolojiye ilgi duyar.

HEKATAEOS (MÖ. 6. YÜZYIL)
İlk yunanca coğrafya kitabı olan "Dünya Turu" kitabının yazarıdır. Coğrafyanın kurucusu ünvanını alır.

HİPOCRATES  (MÖ 460-370)
Klasik tıbbın ilk merkezi kabul edilen İstanköy ekölü'nün kurucularından biridir. İnsan bedeninin "kan, balgam, kara safra, sarı safra" gibi dört sıvıdan meydana geldiğini kabul eder. En ünlü eseri Kutsal Hastalıklardır. Sara ve Epilepsi hastalıklarının beyinden kaynaklandığını savunur.






PYTAGORAS (PİSAGOR) (MÖ. 580-500)
Pisagor'a göre evreni matematik yasaları idare eder. Bu yasalar; deney, gözlem, sonuç olarak matematiksel fizik, gözleme gerek duyulmadan anlama olarak da  matematiksel sezgi. Öğrencileri Herakleitos, Parmenides ve Philolaos.

HERAKLEİTOS (MÖ 540-480) 
Değişme süreci olduğunu ifade eder. Bir ırmaktan aynı suyla iki kez yüzümüzü yıkayamayız. Diyalektik felsefenin kurucusudur. Her niteliğin karşıtı vardır.

PARMENİDES (MÖ 520-480)
Asıl gerçeğin "olma" adını verdiği, değişmeyen, bitmeyen ve hareketsiz olan soyut kavram olduğunu söyler.

PHİLOLAOS (MÖ 470-385)
Philolaos'a göre diğer gezegenler gibi yerkürede bir yörünge etrafında döner. 10 sayısını kutsal kabul eder. Karşıt Dünya "Antikthon" 10 sayısına tamamlanan ögedir.

EMPEDOCLES (MÖ 490-435)
Evrenin temelinde 4 element olduğunu ve bunlar arasında sevgi(çekici) ve nefret(itici) etkileşim olduğuna inanır. İlk su saati deneyini yapar. Evreni yumurta şeklinde düşünür.

DEMOCRİTOS (MÖ 460-370)
Evren Atomdan oluşur düşüncesine inanır ve atomsal evren kuramının kurucusu olarak, atom fiziğinin kurcusu ilan edilir. Ruhla madde arasında ayrım yapmaz. Atom kelimesi Yunanca "Bölünemeyen" olarak bilinir.

HEREDOTOS (MÖ 484-425)
Yaşadığı süre zarfında yaptığı seyahatlarda gördüklerini ve duyduklarını Tarih isimli kitabında anlatır. Heredotos, tarihçilerin babası olarak kabul edilir.

SOCRATES (MÖ 470-399)
Sofistlerin karşısına çıkan Sokratesin amacı "Gerçeği Aramak" olarak özetlenebilir. İnsan ve  insan davranışlarını ele alan bir felsefe geliştirilmesini söyler. Bu yüzden eğitimciler Sokrates'i eğitim çalışmalarının babası kabul eder.


PLATON (EFLATUN) (MÖ 428-347)
Ona göre bilim yalnızca matematik ve geometridir. Akademia adını verdiği eğitim kurumunu kurar. (Mö 387) Bu kurumun kapısında "geometri bilmeyen giremez" yazılıdır. Evrenin küresel olduğunu savunur.

EUDOXUS (MÖ 409-356)
Astornominin bilimsel teorisin kurar. Ona göre gök cisimlerini taşıyan küreler ortak merkezleri olan dünyanın çevresinde aynı hızla döner. Yer merkezli evren teorisini savunur.

ARİSTOTELES (ARİSTO) (MÖ384-322)
Platonun öğrencisidir. Mö. 340 yılında İskenderin öğretmenliğini yapmıştır. Atina şehrinde Lyceum (lise) isimli okul kurar. Klasik mantığın kurucusudur. Evreni ayüstü ve ayaltı şeklinde 2'ye ayırır. Canlıyı cansızdan ruhun olması ayırır düşüncesi vardır.


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!