Ana içeriğe atla

Sanayi Devrimi

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Sanayi devrimini kendi içinde ikiye ayırabiliriz.  Kömür ve Buharın kullanımı birinci sanayi devrimini, Petrol ve Elektrik kullanımı ikinci sanayi devrimini oluşturur. Birinci sanayi devriminin özelliği olan yenilikler 18. yy’ın ikinci yarısında İngiltere’de ortaya çıktı. İplik eğirme ve dokuma tezgahları üretimi arttırdı. James Watt 1769’dan 1787’ye kadar buhar makinesini geliştirdi. Makine bir pistonun vagel hareketlerini, çarkın dairesel hareketine dönüştürüyordu.
  Demir sanayisindeki gelişmeler iki şekilde gerçekleşti; ilki odun kömürü yerine kok kömürü kullanılan ilk yüksek fırınların ortaya çıkmasıyla, diğeri de dökme demirden fırında çelik üretme tekniğiyle. Bütün bu gelişmeler 1820’de sanayinin gelişip tarımı geçmesiyle sonuçlandı. Dönemin yazarlarından Walter Scott ve William Blake kirlenmiş bir dünya olmasından endişe ediyorlardı. İngiltere sanayi toplumunun iyi ve kötü yanlarını ilk kez gözler önüne seriyordu.
   Sanayi devrimi ile demiryolu gelişiminde de hızlanma oldu. 1830-1850 yılları arasında İngiltere’de 10.000 km demiryolu yapıldı.  1871’de Frejus Tüneli ile Alpler ilk kez aşıldı. İlk buhar makinesi 1804’te Galler’de yapıldı.
   İkinci sanayi devrimi olan petrol ve elektrik kullanımı ise,  Albay Drake tarafından ilk petrol kuyusunun açılmasıyla 1859 yılında başladı. Petrol önce aydınlanmada sonra da patlamalı motorun icadında kullanıldı. Rudolf Diesel içten yanmalı motoru geliştirdi. Elektrik ise Beyaz Kömür olarak  ortaya çıktı.  Belçikalı Zenobe Gramme’nin jeneratörü bularak sanayide elektrik kullanımı başladı.  Bütün bu buluşlar ham madde arayışlarını hızlandırdı. Petrol ve kömüre olan ihtiyaç giderek arttı ham madde kaynağı olmayan ülkelerde gerileme görülmeye başladı. Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!