Ana içeriğe atla

Acemi ve Yeniçeri Ocakları

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Acemi Ocağı


   Yaya ve Müsellem kuvvetleri, ihtiyacı tatmin etmiyordu ve daimi bir ordu bulunması zorunlu hale geliyordu. Acemi ocağı on dördüncü asrın son yarısında, Çandarlı Kara Halil ile Molla Rüstemin gayretiyle Gazi Hünkar Murat Han zamanında Gelibolu’da kurulmuştur. Bu ocağın büyük zabitine de Gelibolu Ağası denildi. 
    Acemi Oğlanı iki şekilde alınırdı; ilki harpte elde edilen beşte bir erkek esirlerden, diğeri ise Osmanlı sınırları içindeki Hıristiyan çocuklardan. İlk Acemiler Pençik Oğlanlardan yani savaşta esir edilen gençlerden oluşuyordu. İlk olarak Türkçeyi ve Türk adetlerini öğrenirlerdi. 5 ila 10 yıl hizmetten sonra 2 akçe gündelik ile Yeniçeri Ocağına kaydedilirlerdi. 
Gelibolu Acemi Ocağı mevcudu 400 kadardı. İstanbul fethedildikten sonra Acemi Ocağının merkezi İstanbul oldu. 

Yeniçeri Ocağı

   Yaya ve Müsellem denilen ilk Türk yaya ve süvari birliklerinin kurulmasında önemli rol oynayan Çandarlı Kara Halilin Acemi ocağı ile Yeniçeri ocağının kurulmasında da önemli rol oynadığı bilinir. 
Yeniçeri ocağı 1362 senesinde Edirnenin fethinden sonra kurulmuş ve esirler kısa bir eğitimden sonra Yeniçeri olmuşlardır. Yeniçerilerin Bektaşilikle alakaları, ocağın kaldırılmasına kadar devam eder. Yeniçeriler ocaklarına Ocağ-ı Bektaşiyan demişlerdir. 

   Yeniçeri ocağına 3 şekilde girilirdi. İlki savaşta elde edilen esirlerinin beşte biri alınır eğitimden sonra ocağa alınırdı. İkincisi esirler Türk çiftçilerin yanında 5 ila 8 sene hizmet edip Türk ve İslam adetlerini öğrendikten sonra ocağa alınırdı. Üçüncüsü ise Devşirmeler Anadoluda hizmet ettikten Acemi ocağına verilerek orada yetişip sonra Yeniçeri Ocağına alınırdı.