Ana içeriğe atla

SELÇUK BEY


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Selçuklu Devleti'ne adını veren  Selçuk Bey, Aral Gölü ile Hazar Denizi arasına hakim olan Oğuz Devleti'nin komutanlarından Dukak Subaşı'nın oğludur. X. yüzyılın başlarında doğan ve Dukak Bey öldüğü zaman henüz 17-18 yaşlarında olan Selçuk Bey, Yabgu'nun yanında görev aldı ve yetişti. Daha sonra da Yabgu Oğuzlarına Subaşı oldu.
   Bir süre sonra Yabgu ile arası açılan Selçuk Bey, kendisine tabii kalabalık Oğuz boyları ile Maveraünnehir'e doğru göç etti. Selçuk Bey,  960 yıllarında Seyhun (Sirderya) nehri kenarında yine bir Oğuz şehri olan Cend'e geldi. Maveraünnehir'den daha önce göç etmiş olan Müslüman Türkler de burada oturuyordu. Selçuk Bey, İslamiyeti yaymak için mücadeleye başladı Oğuz Devleti'ne karşı yaptığı çarpışmalardan iki önemli fayda sağladı. Birincisi, Müslüman Oğuzların kendisine katılması oldu. İkincisi ise Cend şehri ve civarında Yabgu'ların nüfuzunu kırarak kendi bağımsızlığını ilan etti. Artık Selçuklu Devleti kurulmuş oluyordu.
    Türk Karahanlı Devleti ile Samani Devleti savaş halindeydi. Samani Devleti, Selçuk Bey'den yardım istedi. Selçuk Bey'in hem yeni topraklara ihtiyacı , hem de Büyük Türk Hakanlığı'nda gözü vardı. Oğlu Arslan Bey kumandasında gönderdiği kuvvetler sayesinde Samani Devleti Karahanlıları yendi. Bunun sonucu ve karşılığında Buhara ile Semerkant arasında, Nur kasabası yakınlarındaki bir bölge yurtluk olarak Selçuklulara verildi.
   Karahanlılar 992'de Samailerin başkenti  Buhara'yı zapettiler. Samaniler bölgeye ancak Oğuz Devletinin yardımı ile hakim olabildiler. Fakat artık Samani Devletinde huzursuzluk ve kargaşa yoğunlaşmıştı. Samani Devleti, Büyük Hakanlığı elinde tutan Karahanlı Devleti ile gittikçe kuvvetlenen Selçuk ve Gazne kuvvetleri arasında yok olmaya mahkumdu.
   Mikail, Arslan, İsrafil, Yusuf ve Musa adındaki oğullarıyla birlikte Büyük Selçuklu Devleti'nin temellerini atan Selçuk Bey 1007 yılında ve 100 yaşlarında öldüğü zaman devleti iyice teşkilatlanmış ve Selçuklu Devleti'nin temelleri tamamen atılmıştır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!