Ana içeriğe atla

DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
🕌Divriği Ulu Camii ve Darülşifası Mengücükliler tarafından 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. 1985 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiştir. 
 (UNESCO) 

🕌🕌
   İslam mimarisinin bu önemli eseri Süleyman oğlu Ahmed Şah tarafında yaptırılmıştır. Mihrap önü bölümü kubbeli olan camii her biri değişik tonoz çeşitleriyle örtülü çok bölüntülü plan şemansındadır. Bu camide 16’dan fazla tonoz görülür.

🌷🌷
   Külliyenin Batı Taç Kapı,  Cennet Taç Kapı, Şah Mahfili Taç Kapı ve Darüşşifa Taç Kapı olmak üzere dört kapısı vardır.(Resimler bu sırayla sıralanmıştır.) Taçkapılardaki süslemeler görenleri hayranlık içinde bırakacak bir güzelliktedir. 


🌹🌹
    Darüşşifa bölümü Ulu Cami’ye güneyden bitişik olarak inşa edilmiştir. Onu da inşa ettiren Turan Melek Hatun’dur. Bu Hatun Erzincan-Kemah hükümdarı Fahreddin Behram Şah’ın kızı, Ahmed Şah’ın eşidir. Şifahane yapısı üç eyvanlı, kubbe örtülü kapalı avlusu bulunan kısmen iki katlı bir yapıdır. 


🕌🕌
    Ulu Cami’ye bitişik bir şekilde üstü kubbeli bir türbe görülür. Ahmed Şah ve Turan Melek Hatun bu türbede yatmaktadır. Caminin bir kitabesinde, Ahmed Şah’ın metbuu olarak Alaeddin Keykubad’ın adı geçmektedir. Divriği Mengücüklü Beyliğinin ne zaman sona erdiği kesin olarak bilinmemektedir. 


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!