Ana içeriğe atla

KİTAP TAVSİYESİ ( ANNE FRANK'IN HATIRA DEFTERİ )


YAZAR: ANNE FRANK

ÇEVİREN: CAN YÜCEL

SAYFA: 284

YAYINEVİ: İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI

   2. Dünya Savaşını genç bir kızın gözünden görmemizi sağlayan Anne Frank'ın Hatıra Defteri, mutlaka okunması ve okutulması gereken kitaplar arasında. Savaştan kaçan insanların her an ölümle burun buruna yaşamlarını okurken hüzünlenmemek elde değil. Tarihinicindenn ailesi olarak şiddetler tavsiye ediyoruz.
ARKA KAPAK YAZISI ( TANITIM BÜLTENİ)
     Bu hatıralarda, her an Naziler tarafından yakalanma tehlikesi altında yaşayan bir grup insanın çektiği çilelerin yanı sıra, genç kızlığına yeni adım atan Anne’ın çekingenliklerle, küçük kaçamaklarla tomurcuklanan sevdası da anlatılıyor. Şartların acımasızlığına karşın yaşama gücünü yitirmeyen Anne Frank’ın hikâyesi Can Yücel’in kendine has sesiyle aramıza karışıyor.
      “Öldükten sonra da yaşamak istiyorum. Onun için Tanrı’ya bana bu vergiyi bağışladığı, kendimi geliştirmek, yazıyla kendimi, içimdekileri anlatmak kolaylığını verdiği için dualar ediyorum. Elime kalemi alınca hiçbir şey gözümde değil, üzüntülerim siliniyor, cesaretim artıyor.
Ama bakalım gerçekten değerli bir şeyler yazabilecek miyim? Umudum var. Niye mi? Yazarken düşüncelerimi, düşlerimi, yaşadığım, istediğim şeyleri gözümün önünde canlandırabiliyorum.”
     Anne Frank 1929’da Yahudi bir ailenin ikinci çocuğu olarak, Frankfurt’ta doğdu. Aile, baba Otto Frank’ın işleri nedeniyle Amsterdam’a taşındı. Nazi işgali sırasında işyerlerinin yakınındaki bir binaya yerleşen Frank’lar burada iş arkadaşlarının yardımıyla iki yıl saklandı. Eskiden birlikte çalıştıkları bu kişiler onlara yalnızca yiyecek, giysi, kitap, vd. yardımı yapmakla kalmadılar, onların dünyaya açılan penceresi oldular. Ancak 1944’te baskına uğrayan binadakiler ve onlara yardım eden gruptan iki kişi farklı toplama kamplarına gönderildi.
   Yakalananlar arasından yalnızca iki yardımcı ve Otto Frank hayatta kaldı. Yakalanmayan yardımcılar baskın sonrasında geride kalan yığından çıkarıp sakladıkları Anne’ın hatıra defterini babasına teslim ettiler.
    Babası Anne’ın satırlarını okudukça bambaşka bir genç kızla tanıştı ve arkadaşlarının ısrarıyla bu defteri 1947’de kitap olarak yayımlattı. Anne Frank o günden bugüne hemen her dilde “yaşamaya övgü” niteliğindeki
hikâyesiyle insanlığa umut dağıtmayı sürdürüyor.

BİZİ TAKİP ETMEYİ UNUTMAYIN 😊 https://www.instagram.com/tarihinicindenn4/