Ana içeriğe atla

AVARLAR (558-805)


   
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Avarların kökeni M.S. 350'li  yıllara kadar gitmektedir. Avarlara, Bizans ve Slav kaynaklarında Abar, Avar, Abari gibi isimler verilmektedir ve kendilerince Apar denilmektedir. Kafkasya'ya gelerek İran bölgesindeki Alanları kendilerine bağlayan Avarlar, 558 yılında Bizans'a elçi göndererek yer istemiştir.
     İmparator Justinianos tekliflerini kabul edip Avarlarla anlaşma yapmıştır. Bunun üzerine Avarlar Bizans sınırlarını koruyacaktır. Avarlar, Karadeniz kıyısında ve Kafkasya'daki Sabarları, Onugurları ve Slav kabilesi olan Andları yenerek sınırlarını Aşağı Tuna'ya kadar genişlettiler. 568 yılında Longobardların Kuzey İtalya'ya göçmeleriyle Macaristan toprakları Avarlara kaldı. Avarlar bu tarihten sonra Orta Avrupa'da iyice güçlenmişlerdir.
   Avarların en meşhur devlet adamı 562'de hakanlık makamına gelen Bayan Kağan zamanıdır. Bu dönem aynı zamanda Avarların en güçlü dönemidir. Bayan Kağan devlet merkezini Tuna ile Tisa nehirleri arasındaki stratejik açıdan önemli bir yere taşırken, imparatorluğunun sınırlarını Dnyeper'den Elbe'ye, Adriyatik'ten Kuzey Denizi sahillerine kadar genişletti. 565 yılında Bizans İmparatoru Justinianos'un ölmesiyle ortaya çıkan karışıklıklardan yararlanan Avarlar Selanik şehrini kuşattı. Bizans imparatoru Heraklios, Avar, Slav ve Türk Bulgarlardan meydana gelen kuvvetler karşısında Trakya'da zor durumda kalınca büyük paralar karşılığında barış yaparak Selanik'i kurtardı (619).
JUSTİNİANOS
    626 yılında Avarlar ve Sasaniler İstanbul'u kuşatmıştır. Sasaniler İran'dan Anadolu'ya geçerek Boğaziçi'ne gelirken, Avarlar Balkanlar ve Trakya'dan geçerek Bizans surlarının önüne gelir. İki ateş arasında kalan Bizans, Avar ordusu içindeki Slavları kışkırtarak isyan çıkmasına sebep olmuştur. Donanmasının da olmaması sebebiyle Avarlar kuşatmadan netice almadan geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu kuşatmadan kurtuldukları günü bayram kabul eden Bizans, o günü yüzyıllarca kurtuluş günü olarak kutladı.
     Türk Bulgarlarının 630 yılında isyan etmeleri ile Avarlar zor duruma girmiştir. Kağanlarının zamansız ölümü ve ölümle birlikte Bulgarların kağanlık makamı üzerinde hak iddia etmesi devleti iyice zor duruma soktu. Orta Macaristan topraklarında sıkışıp kalan Avarlar her geçen gün biraz daha zayıfladı. 791 yılında Frank imparatoru Büyük Charles'in din savaşlarına on beş yıl direnen devlet, 805 yılında parçalanarak dağıldı ve zamanlar Hıristiyanlaşarak kalabalık kitleler içerisinde eridi.
    Avarlar  Kağanının yetkileri çok fazlaydı. Devlet teşkilatları idari bölgelere ayrılmıştır. Avar orduları zırhlı süvari ve okçu birliklerinden oluşuyordu. Devletin başında Hakan ve Hatun diye anılan eşi vardı. Hakandan sonra en önemli makam Yugurrus ( Yuğruş) idi. Devletin batı kısımının başında Tudun, güney bölgesinin başında ise Tarkan bulunmaktaydı.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!