Ana içeriğe atla

ÇANDARLI HALİL PAŞA

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Osmanlı tarihinde idam edilen ilk veziriazam olan Çandarlı Halil Paşa, II. Murad'ın saltanat döneminde veziriazam olmuştur. II. Murad'ın güvenini almış olan Paşa devlet işlerinde karar yetkisini eline almış ve  etrafında birçok devlet adamı toplamıştır.
    1444'de Edirne-Segedin Antlaşmasına müteakip II. Murat tahttan çekilerek Bursa'ya gitmiş ve yerini henüz on dört yaşında olan oğlu Mehmed'e bırakmıştır. Devlet idaresine genç hükümdarın lalası Zaganos Paşa müdahale etmiştir. Bu olay Çandarlı Halil Paşa'yı geri plana atmıştır.
    Edirne-Segedin Antlaşmasının bozulması Çandarlı Halil Paşa'ya fırsat vermiş ve II. Murad komutan sıfatı ile ordunun başına çağrılmıştır. Varna Muharebesi kazanıldıktan sonra Sultan Murad ikinci defa tahtta geçmiş ve oğlunu Manisa'ya yollamıştır. Halil Paşa tarafından gerçekleştirilen bu olay yüzünden tahttan indirilen Sultan Mehmed veziriazam Halil Paşa'ya kin tutmuştur.
    1451'de babasının ölümü üzerine hükümdar olan Sultan Mehmed ilk iki sene veziriazamlıkta Halil Paşa'yı tutmuştur. Ancak Halil Paşa'yı ortadan kaldıracak fırsat İstanbul'un fethi sırasında ortaya çıkmıştır. Çandarlı Halil Paşa'nın Bizans İmparatorundan İstanbul fethini  bıraktırmak için para aldığı propagandası yapıldı. Bu propagandanın arkasında Zarganos Paşa'nın da rolü vardı. Bu olaylar sonunda İstanbul fetih olur olmaz Halil Paşa veziriazamlıktan azledilerek oğulları ile birlikte Edirne'ye gönderildi. Orada cellatlar tarafından boğularak idam edildi. (1 Haziran 1453)
   Edirne kadısı olan oğlu Süleyman Çelebi ise II. Bayezid döneminde veziriazamlığa yükselerek İnebahtı Deniz Muharebesinde ölmüştür. Bu tarihten sonra Türk kökenlilerden çok devşirmeden yetişmiş devlet adamları yönetime gelmiştir.
Çandarlı Halil Paşa Türbesi / İznik
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!