Ana içeriğe atla

TÜRK MİTOLOJİSİ III. AĞAÇ

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Türk topluluklarında ağaç her zaman ayrı bir öneme sahipti. Eski Türk destanları olsun masalları olsun hep içlerinde ağaç motifi geçmiştir. Ağaç kovuğunda doğma, boy ve aile ağacı, evi koruyan ağaçlar gibi her dönem ağaç motifi Türk mitolojisinin içerisinde vardır.
    Uygur türeyiş destanı içinde ana motif ağaç olmuştur. Oğuz destanı içinde geçen olayda Kıpçak-Beg küçük bir adada bulunan bir ağaç kovuğu içinde doğmuştur. Yine Oğuz Han, ikinci karsını ağaç kovuğu içinde bulur. Türk mitolojisinde çok eskiden beri "Hayat Ağacı" ile ilgili inançlar vardır. Hayat ağacı genelde 7 dallı olarak görülür bu da göğün ve yerin 7 katını yansıtır.
HAYAT AĞACI GÖKMEDRESE 
    Anadolu köylerinde her evin önünde veya bahçesinde bir ulu ağaç vardır. Bu ağaçlar kesilmez ancak bir felaket sonucu kesilir veya yok olurlar. Ağaç dikmek, Türklerin İslamiyetten önce de uyguladığı yaygın bir gelenektir. Osmanlı devletinin kuruluşu ile ilgili inanışlarda Geyikli Baba, Orhan Gazi'nin bahçesine kavak diker ve yeşerir. Bu devletin köklü olacağına işaret olarak algılanır. Kuruluş dönemi efsanelerinde bu tarz ağaç motifleri sıkça yer almaktadır.
    Mezarlara ağaç dikme çok eski bir Türk geleneğidir. Ardıçlı mezarlar Orta Asya ve Anadolu'da önemli yer tutar. Antalya Toroslarında Ardıç ağacı bolca bulunur, bu ağaçlara zaman zaman paçavra bağlanır.
Ardıç ağacı eski Uygur yazıtlarında ve Kaşgarlı Mahmud'un yazılarında da yer alır.

    Elma ağacı Türk masallarında geçen çok yaygın bir ağaçtır. Türkler elmayı çok eskiden beri tanıyordur. Almalıg şehrinin kurulması, Alma-Ata gibi bir evliya makamı olması elma ağacının Türk toplumlarında ki önemini gösterir. Anadolu masallarında genellikle çocukları olmayan çiftlere bir derviş veya Hızır bir elma verir ve bunu yiyen çiftlerin çocukları olur.
   Çam ağacı Kuzey-Türk destanlarında önemli yer tutar. Bu coğrafyalarda daha çok çam ağacı yaygındır ve bu destanlara yansımıştır. Altay Destanlarında dünya ağacı veya gök direği olarak da geçer.
     Anadolu masallarında yine sık kullanılan ağaçlardan biri de kavak ağacıdır. Köylerde Ulu Kavak kutsal sayılan bir motif olarak karşımıza çıkar. Yine aynı şekilde çınar ağacı Anadolu'da ulu ağaç olarak anılır.
BATI SİBİRYA SAMOYEDLERİNE GÖRE HAYAT AĞACI İLE GÜNEŞ VE AY 
    Kayın ağacı Türk mitolojisi ve masallarında sıkça geçen bir başka önemli ağaçtır. Anadolu'da daha çok karaağaç olarak anılır. Osmanlı ok-namelerine göre, Fatih'e kadar Osmanlı okları kayın ağacından yapılıyordu. Bay-Kayın olarak Altay-Türk şamanizminde karşımıza  çıkan kayın ağacı şamanların davulları üzerinde görülmektedir.


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha