Ana içeriğe atla

I. DÜNYA SAVAŞI CEPHELERİ 2. IRAK CEPHESİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Orta Doğu'nun petrollerine sahip olan bölgede hakimiyet kurma, Ruslarla kara bağlantısı sağlama ve Hindistan yolunun tehdit edilmesini engelleme düşüncesinde olan İngilizler, harekete geçerek 1 Kasım 1914'de Basra Körfezi'ne asker çıkarmışlardır.  22 Kasım'da Basra şehrini ele geçirmişlerdir.
   9 Aralık'ta ise stratejik öneme sahip Kurna mevkini ele geçirmişlerdir. Burada bulunan 38. Fırka Komutanı Albay Suphi Bey ile çok sayıda subay ve askeri esir almışlardır. Bu olayın üzerine Basra Valisi ve Kumandanı olan Kurmay Binbaşı Süleyman Askeri Bey, Irak ve Havalisi Komutanlığına atamıştır. Yerel kuvvetlerle harekete geçen Süleyman Askeri Bey, 11 Nisan 1915 günü başlayan ve üç gün süren taarruzda başarılı olamayınca intihar etmiştir.
Süleyman Askeri Bey 1883-1915 Teşkilat-ı Mahsusa'nın İlk Başkanı
   28 Eylül 1915'de İngilizler, Türk kuvvetlerini Bağdat'ın güneyindeki Selmanıpak mevkisine çekilmek zorunda bırakmıştır. 1915 yılı Kasım ayı sonlarında İngilizleri yenen Türk kuvvetleri Selmanıpak'ta kuvvetli bir savunma hattı oluşturmuştur. 5 Aralık 1915 tarihinde Türk ordusu, İngiliz mevzilerini kuşattı. 4,5 ay süren kuşatmayı İngilizler kırmak için büyük bir çaba göstermiş ancak başarılı olamamışlardır.
    29 Nisan 1916 tarihinde Kutü'l-Amare'de İngiliz General Townshend ve ordusu kayıtsız şartsız teslim olmuştur. 5 general, 481 subay ve 13.300 er Irak Umum Komutanı Halil Paşa'nın başarısıyla teslim alındı. Ancak bu başarı uzun sürmedi. Rusların bölgeye gelmesiyle İngilizler 1917 yılı başlarında karşı taarruza geçmişlerdir.
Harp Mecmuası
   Bağdat Muharebesinde Türk ordusun yenilmesi üzerine İngilizler 11 Mart 1917'de Bağdat'ı aldı. Ardından Musul'u almak için harekete geçen İngilizler 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesine kadar bunu başaramadı.
    Mondros Mütarekesinin imzalanmasından sonra 9 Kasım 1918'de Musul, İngilizler tarafından işgal edildi. Türkiye Cumhuriyeti 1926 yılına kadar Musul'un Türkiye'de kalması için diplomatik mücadelesini sürdürmüştür. 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!