Ana içeriğe atla

YENİ CAMİ HÜNKAR KASRI


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!  
Yeni Cami Külliyesi'nin bir parçası olan Hünkâr Kasrı Tarihi Yarımada'da bulunuyor. 17. yüzyıl Osmanlı kasırlarının en güzel örneklerinden biri olan Hünkâr Kasrı, Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu III. Murat'ın eşi Safiye Sultan tarafından yaptırılmıştır. Edirnekâri denilen ahşap üzeri renkli kalem işleri, sedef kakmalı kündekâri kapıları, renkli vitray camları ve altın varaklı ahşap oyma süslemeleriyle zenginleştirilmiştir.
   Kasrın içerisine girildiğinde, duvarları İznik çinileriyle süslü L şeklinde olan sofadan Valide Sultan Dairesi'ne çıkılmaktadır.


Altlı üstlü iki pencere dizisiyle aydınlatılan ince uzun holden hünkâr mahfiline açılan kapı, padişahın Yeni Cami'ye geçebilmesini sağlamaktadır. Üç odası bulunan kasrın en görkemli odası Baş Odadır. Ahşap oymalı tavanı kalem işleriyle süslenmiş  olan oda, üzerinde ayetler bulunan İznik çinileri ile kaplanmıştır.
   Günümüzde restorasyonu yapılan kasır Yeni Cami Hünkâr Kasrı olarak düzenlenmiştir. İstanbul Ticaret Odası sponsorluğunda Yeni Cami Hünkâr Kasrı'nda  her ayın ikinci Perşembe günü  sergiler düzenlenmektedir. Düzenlenen sergiler ücretsiz olarak gezilebilmektedir.


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!