Ana içeriğe atla

KÖY ENSTİTÜLERİ

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Günümüzde hala tartışma konusu olan Köy Enstitüleri, hangi amaçla, ne zaman ve kimler tarafından kuruldu ve nasıl kaldırıldı ? Bu yazımda Köy Enstitüleri hakkında her şeyi bulabilirsiniz.

    1913 tarihli İlköğretim Yasası ile belirlenmiş olan ilköğretimin zorunlu ve yaygın olması köylerde mümkün olmamıştı. Eğitimin köylere götürülmesi ve yeni pedagojik görüşler Türkiye'nin Eğitim tarihinde en özgün çaba olan Köy Enstitülerinin kurumsallaşmasına zemin hazırladı. 1936 yılında başlayan ilk uygulamada, Eskişehir'de kursa tabi tutulan 84 köylü gencin köy eğitmeni olarak başarı kazanması üzerine konu 1937 yılında Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan'ın hazırlattığı program çerçevesinde genişletildi.
   1940'ta 6 yaş üzeri nüfusun %78'i okur yazar değildi. Köylerde bu oran %90 idi. Ayrıca köyler, sağlık, temizlik ve eğitim imkanlarından uzaktı. Bu yaygın bilgisizlikle mücadele etmek için Köy Enstitülerinin kurulması tasarlandı. Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 Sayılı Kanunla kuruldu. Kurulmasında Maarif Vekili Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç'un büyük rolü oldu.
    Köy Enstitülerine ilkokulu bitiren köy çocukları sınavla alındı. Kız öğrencilerle karışık bir eğitim öğretim  uygulandı. 1950'den sonra karma eğitim kaldırıldı. Köy Enstitülerinde işe dayanan zor bir eğitim vardı. Üç ay ders dokuz ay sıkı bir iş eğitimi yapılıyordu. Binaların çoğunu öğrenciler kendileri yapmışlardır.
    1948 yılında sayıları 21'i bulan Köy Enstitüleri, çok partili rejime geçilince ağır eleştirilerin hedefi oldu. Hasan Ali Yücel'den sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na gelen Reşat Şemsettin Sirer'in döneminde Köy Enstitülerinin felsefesi değiştirildi. Bu değişiklikle, kültür derslerine genel bilgi dersleri, teknik derslere sanat ve atölye denildi. Teknik dersler azaltıldı.
    1952-1953 ders yılından itibaren Köy Enstitüleri'nin programları genel bilgi derslerinden oluştu. Şubat 1954'de yayınlanan 6234 Sayılı Kanunla Köy Enstitüleri kaldırıldı. İlk Öğretmen Okulları ile
birleştirildi.Köy Enstitülerinde toplam 15.000 öğretmen ve 2.000 kadar sağlıkçı yetişti.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!