Ana içeriğe atla

FENİKELİLER ( M.Ö.1000-520 )

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Doğu Akdeniz'de Lübnan ve Filistin bölgelerine yerleşen Sami asıllı Fenikeliler liman şehirlerinden oluşan site devletleri kurarak, M.Ö. II. Binden itibaren siyasi birlikten uzak yaşamışlardır. Fenike adını Yunanlılar vermiştir. Elbiseleri boyamakta kullandıkları kırmızı boyadan dolayı esmerleşen tenlerinden ötürü Yunanlılar "kızıl-esmer" anlamına gelen bu adı vermiştir. Fenike kıyı şehirleri Arados, Byblos, Sur ve Sidon( Sayda)'dur.
*SAYDA

   Toprakları tarıma elverişli olmadığı için deniz ticareti yapmışlar ve tarihte sömürgecilikle ilk kolonileri kuran uygarlık olmuşlardır. Akdeniz ve Karadeniz'de çeşitli koloniler kurmuşlardır. Fenikeliler, Hazar Denizi ve Basra Körfezi hattı boyunca kervanlarla ticaret yapmışlardır. Bu şekilde hem kara hem deniz yolları ile bütün dünya malları Sayda ve Sur'dan yayılmıştır.

   Fenike şehirlerine, Arabistan'dan akik, Hindistan'dan kıymetli taşlar, baharatlar, fildişleri ve ağaçlar; Mısır'dan at, keten ve pamuk; Afrika'dan altın, abanoz ve deve kuşu tüyleri; İspanya'dan buğday ve gümüş; Yunan adalarından bakır, kalay ve mermer; Iraktan kıymetli taşlar, halılar ve amber ile her taraftan esirler geliyordu. Esir ticareti sayesinde şehirler zenginleşmiştir.
*TİCARET GEMİSİ; BİR FENİKE LAHDİNDEN 

     Fenikeliler ticaret yaparken tüccarların duyduğu ihtiyaçtan dolayı basit bir yazı sistemi geliştirdi ve uluslararası ticaretleri sayesinde, Fenike alfabesi yayıldı. Sümer ve Mısır yazı işaretlerini sadeleştirerek yaptıkları alfabe 22 harften oluşuyordu. Yunan ve Latinler tarafından bu alfabe daha sonra geliştirildi ve Latin alfabesi haline getirildi.
*22 HARFTEN OLUŞAN FENİKE ALFABESİ / PHOENİCAN ALPHABET
       Fenikelilerin dini, hemen hemen Sümer dinine benziyordu. Her Fenike şehrinde yüksek bir ilah vardı. Bu ilahın adı her şehirde farklıydı. Tabiat olaylarını ve özellikle bitkileri tanrılaştırmışlardır. Tanrılarına kurbanlar adamışlardır.
     M.Ö. 572 yılında Sur şehri 13 yıllık kuşatma sonucu ele geçirilince, Fenike site devletleri yavaş yavaş yok olmuş. Deniz ticaretini Yunanlılar'a kaptırmışlardır ama Antik çağ sonuna kadar her bir site devleti ticaret ve sanayi merkezi olarak kaldı.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
 TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha