Ana içeriğe atla

VİETNAM SAVAŞI

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
*HANOİ ŞEHRİ 
 II. Dünya Savaşından sonra Vietnam, Cenevre Konferansında (20 temmuz 1954) ikiye bölünmüştür. Başında komünist Ho Chi  Minh'in bulunduğu Kuzey Vietnam ve ABD destekli Güney Vietnam. 1956 yılından itibaren Amerikan askeri danışmanları ve dolarları Güney Vietnam'a akmaya başladı. 1960'da komünistler Güney Vietnam'da Rusya ve Çin desteği ile Ulusal Özgürlük Cephesini (NLF) kurdular ve ülkeyi komünist yönetim altına almak için gerilla savaşını başlattılar.
*MADDOX DESTROYERİ 
   Amerikan donanmasına ait Maddox destroyeri Kuzey Vietnam açıklarında saldırıya uğramıştır. Bu saldırı Vietnam Savaşının fitilini ateşlemiştir (Ağustos 1964). ABD başkanı Kennedy 1963 yılında suikaste kurban gitmesi ABD müdahalesini meşru hale getirdi. 1965'ten itibaren Amerika asker sayısı sürekli artırıldı. 1967'de asker sayısı 500.000'i buldu. Bu asker sayısı ve sürekli bombardıman altında olmak bile Ulusal Özgürlük Cephesinin ve Vietnam Cumhuriyetinin gücünü kıramadı.
*HO CHİ MİNH 
   Amerikalıların bütün teknolojik üstünlükleri Vietkong gerillalarına (Kuzey Vietnam) üstünlük sağlayamamıştır. Büyük kayıplar veren Amerika, Kuzey ve Güney Vietnam ile 27 Ocak 1973 yılında Paris Antlaşmasını imzalar. ABD bu antlaşmadan sonra birliklerini Vietnam'dan geri çekmeyi kabul etti. Kuzey ve Güney arasındaki çatışma ise devam etti. Saygon şehrinin 30 Nisan 1975'de ele geçirilmesi ile Güney Vietnam düşmüştür. İki ülke birleşene kadar iki yıl daha savaş aralıklarla devam etmiştir. 1976 yılında Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti ilan edilir. Saygon şehrine Ho Chi Minh City adı verilir. 
   Vietnam Savaşının en önemli simgesi bir çoğumuzun bildiği ölümden kaçan çocuklardır. Atılan bombaların ve uygulanan yıkımın en acı göstergesidir. Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
* Kim Phuc Üstteki Resimde Yanıklar İçinde Koşan Kız