Ana içeriğe atla

İNKA UYGARLIĞI


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

İnkalar 13. yüzyılın sonunda And dağlarının göbeğinde, 3,400 metre yüksekliğinde verimli bir yer olan Cuzco bölgesine yerleştiler ve bugünkü Şili'nin kuzeyine yayıldılar. İnkalar, Kiçua dilini kullanan ve Güneş'e tapan bir uygarlıktı. Başkent Cuzco'da bulunan İmparator memurları sayesinde ekonomiyi yönetiyordu.
   Efsaneleşmiş olan ilk imparatorlar, İnkaların egemenlik kurmalarını sağlayan savaşçı kabile reisleriydi. İnka imparatorluğunda iktidar, "Sapa İnka" (Eşsiz İnka) unvanını taşıyan imparatorda toplanmıştı. Halkın gözünde imparator Güneş'in Oğlu olarak gözüküyordu. İnkaların atası da "İnti" yani Güneşti.
*ALTIN İNKA MASKESİ 
İnka uygarlığı teokratik bir devlet anlayışına sahipti. Güneş'e tapınma devletin resmi diniydi ve fethedilen topraklarda bu dini kabul etmek zorunda kalıyordu. Hükümdarlık simgeleri, alnını örten lal rengi bir saçak ve kulak memelerine takılan büyük  altın  disklerdi. 

   İnka uygarlığında köy ortaklığı sistemi vardı. Topraklar bütün köy halkının ortak malı kabul ediliyordu. Her yıl topraklar parsellenerek köydeki ailelere dağıtılıyordu. Bazı durumlarda hükümdar soylulara özel mülkiyet hakkı veriyordu. Para kullanılmadığı için köylüler devletin angarya işlerinde çalıştırılarak vergi öderdi. Yol bakımı ve su kanallarının temizliğinde köylülerden yararlanılırdı.
    Dokuma ve mücevher işçiliğinde ustalıklarına rağmen İnkalar teknolojide geri kaldılar. İnka ekonomisinde en önemli yeri tutan hayvanlar alpaga ve lamalardı. Alpagalar uzun yünleri için yetiştirilirdi. Lamalar ise hem ulaşım hem de yününden dokunan kumaşlar için yetiştirilirdi. Kadınlar Lama yününden ayakkabı veya halat yapardı.
    Onuncu imparator Tupac Yupanqui 1471'de tahta çıktı. Onun dönemi ve 1493'te tahta geçen Huayna dönemleri İnka İmparatorluğunun en geniş sınırlara ulaştığı dönem oldu. 1532  yılında imparator Atahualpa'nın Francisco Pizarro tarafından öldürülmesi ile İnka İmparatorluğuna son verildi. İspanyollar tarafından yok edilen İnka uygarlığından geriye büyük şehir ve kale kalıntıları kalmıştır. Bunlardan en ünlüsü Machu Piccu kentidir. 1911'de Peru'da tutuklu bir arkeolog olan Hiram Bingham tarafından keşfedilmiştir. Machu Picchu başkent Cuzco'ya 120 km uzakta ve 2000 metre yükseklikte bulunur.
*MACHU PİCCHU ANTİK KENTİ 
Diğer bir kalıntı ise Sacsahuaman Kalesi, Cuzco'ya hakim olan bu kaleye "Güneş'in Sarayı" denilirdi. Surlar çok iyi yerleştirilmiş dev taşlardan oluşur. İnka mimarisinin temel özelliği büyük taş blokları kullanmalarıydı.
*SACSAHUAMAN  KALESİ 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha