Ana içeriğe atla

I. CHARLES'IN İDAMI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

    İskoçya Kralı Stuart Hanedanının üyesi I. James'in oğlu I. Charles 1625 yılında kral oldu. I. Charles yönetiminin ilk yıllarından itibaren baskıcı bir yönetim izlemişti. Ülkeyi yönetmek için ilahi bir hakka sahip olduğunu savunuyordu.
    I. Charles 1629'dan 1640 yılına kadar yönetimi parlamentosuz götürdü. Parlamenterlerin özgürlükleri gözetilmiyor, adalet kurumu da denetim altındaydı.  1640 yılında İskoç ayaklanmasını bastırmak için mali kaynaklara ihtiyaç duyulunca 11 yıl sonra ilk kez parlamento toplandı. Parlamento tarafından hazırlanan ve kralın yetkilerini kısıtlayan "On Dokuz Öneri" kral tarafından reddedildi. Kral bu tasarıya karşı beş parlamento üyesini tutuklattı. Parlamento ve kral arasında çıkan bu karşılıklı anlaşmazlıklar 1642 senesinde iç savaşa dönüştü.
*Kral I. Charles Londra Yüksek Mahkemesi huzurunda, Westminster Sarayı, 1649 

    1644 senesinde parlamento yanlılarının etrafında toplandığı Oliver Cromwell, Naseby'de zafer kazandı.(1645) Bu zaferden sonra I. Charles teslim oldu ancak 1648 yılında Kral ikinci iç savaşı başlattı. İkinci iç savaş 1649'da kralın idam edilmesi ile sona erdi.
*I. Charles'ın idamı XVII. yy tablosu 

    I. Charles İngiliz İç Savaşı sırasında tutsak düşene kadar Kraliyet ordusunda aktif görev almıştır. İlk başta ev hapsinde tutulan kral daha sonra zindana atılmış ve 30 Ocak 1649'da idam edilmiştir. I. Charles antik Roma döneminden sonra politik düşünce yüzünden idam edilen ilk kral olma özelliğini taşımaktadır. Kral mahkeme sırasında ülkeyi hükmetmenin hala kendisine verilen ilahi hak olduğunu savunuyordu.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!