Ana içeriğe atla

YILANLI SÜTUN / BURMALI SÜTUN

  Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Sultanahmet Meydanındaki eski Hipodrom'un üzerinde bulunan sütunlardan olan Yılanlı Sütun, I. Konstantin tarafından başkent yeniden imar edilirken, Delphi şehrinde bulunan Apollon Tapınağından getirilmiştir. Helenistik devre ait abidelerin en eskisi ve İstanbul'un günümüze ulaşan en eski anıtıdır.
    Yılanlı Sütun ilk inşaatından 29 burmadan ibaretti ve üstünde bulunan üç yılan başına kadar 8 metre yüksekliğinde idi. Birbirine sarılmış olan yılanların vücutları 6,5 metre yükseklikte birbirinden ayrılıyordu. Yılanların başlarının üzerinde üç ayaklı bir altın vazo bulunuyordu. Bu vazo kısmı Delphi şehrini fetih eden General tarafından savaş ganimeti olarak götürülmüştür. 
     Rivayete göre Bizans döneminde Hipodrom yarışmaları sırasında ve kutlamalarda yılan başlarının birinin ağzından süt, birinden su, birinden de şarap akarmış. Üç başlı ejderha şeklinde olan bu sütunun, akrep, çıyan ve yılan gibi hayvanları kentten uzak tuttuğuna inanılırmış. Evliya Çelebi bir yeniçerinin sütunun başını kırdığını ve direğin tılsımını o anda kaybettiğini ve İstanbul'un içine yılan, çıyan, akrep gibi hayvanların geldiğini söyler. Evliya Çelebi'nin  yeniçeriler tarafından kırıldığını söylemesine rağmen 1800'lere kadar çizilen Osmanlı minyatürlerinde Yılanlı Sütun üç başlı yılanlı olarak çizilmiştir. Ancak 1810'dan sonra sütun kırılmış olarak çizilir.
    Bugün Burmalı Sütun olarak bilinen sütunun yarı yüksekliği Sultanahmet Cami yapılırken toprak altında kalır. 1848 yılında, yılan başlarından biri Ayasofya Cami'sinin onarımı sırasında bulunur ve Arkeoloji Müzesine teslim edilir. İki yılan başı ise halen kayıptır.

*İstanbul Arkeoloji Müzesi 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha