Ana içeriğe atla

DANDANAKAN SAVAŞI 24 MAYIS 1040

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  Selçuklular'ın Horasan'a göç ettiği 1035 yılından beri Gazne ordusu sürekli tetikteydi. Selçuklular Gazne ordusuna ani baskınlar düzenleyerek yıpratma politikası izliyordu.  Nihayet iki ordu Dandanakan yakınlarında karşı karşıya geldi ve iki gün sürecek savaş 22 Mayıs 1040'da başladı.
   Selçuklular ilk başta küçük birliklerle saldırıp orduyu yıpratmaya çalışıyordu. Gazne ordusu su sıkıntısı çekiyor ve ordu giderek güçten düşüyordu. Selçuklu ordusunun şiddetli bir şekilde hücum etmesi Gazne ordusunu darmadağın etti. Gazne Sultanı Mesud, ordusu neredeyse savaşmadan dağılmasına rağmen çok az adamıyla savaşa devam etti. Ancak esir düşeceğini anlayınca Selçuklu ordusunu geçip Merv yönüne kaçmaya başladı.  Böylece savaş 24 Mayıs 1040 yılında Selçuklu zaferiyle sonuçlandı.
*Harbiye Askeri Müzesi Selçuklu Salonu / Dandanakan Savaşı Tablosu 
   Selçuklular 16.000 kişilik ordularıyla kendilerinin neredeyse beş katı olan bir ordu mağlup etmişlerdi. Selçuklu ve Gazneliler için dönüm noktası olan savaşı aradaki bu orantısızlığa rağmen Selçukluların kazanması  onlar için bu savaşın ölüm kalım savaşı olması idi. Selçuklu ordusu vur kaç taktiğine uygun hafif süvarilerden oluşurken, Gazne ordusunun hareket kabiliyetini kısıtlayan ağırlıkları vardı. 
   Gazneliler bu savaştan sonra en önemli eyaletlerinden olan Horasan ve Harizm'i kaybetti. Afganistan ve Kuzey Hindistan topraklarına çekilip 1187 yılına kadar varlıklarını sürdürdüler. Zaferden sonra Selçuklular  Merv şehrinde kurultay yaptı ve Tuğrul Bey Sultan ilan edildi. Horasan'da bağımsız bir  devlet kurdular. Böylece Selçuklu Devleti kurulmuş oldu. Çağrı Bey'e Melik unvanı verildi. Tuğrul ve Çağrı Bey önderliğinde Anadolu'ya akınlar başladı. 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!