Ana içeriğe atla

BİZANS'IN DOĞUŞU

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!    
Bizans tarihi Roma tarihinin yeni bir devresidir. Bizans devleti eski Imperium Romanum'un devamıdır. Bizim Bizans dediğimiz halk kendilerini her zaman Romalı olarak adlandırmış ve İmparatorlarına Roma hükümdarı demişlerdir. Roma devlet geleneği ve siyasi düşüncesi egemenliklerinin sonuna kadar devam etmiştir. Erken Bizans devrinde daha fazla hissedilen Roma devlet geleneği ileri dönemlerde azalsa da varlığını hissettirmiştir.
     Bizans'ın kurucusu olan Diokletianus'tan sonra tahta çıkan I.Constantinus (Konstantinos) (306-337) tüm rakiplerini ortadan kaldırarak imparatorluğun birliğini sağladı. Diokletianus'un reformlarını geliştiren Konstantinos Bizans sisteminin çıkış noktası olan yeni düzenlemeleri yaptı.
      Constantinus, batıda Milvius Köprüsü Savaşı'nda Augustus Maxentinus'a karşı zafer kazandı ve Maxentius kendisine 312'de Roma'yı teslim etti. 342 yılında Hadrianopolis (Edirne) Savaşı'nı kazanarak bütün doğuya hakim oldu. I. Constantinus ile birlikte Bizans uygarlığı çağı da başladı. 320 yılında Hıristiyanlığı benimsedi ve  Licinus'a karşı kazandığı zafer geleneksel paganlığa karşı kazanılmış Hıristiyan zaferi olarak kabul edildi.
     Constantinus Bizans devletinin doğuşunu bir başkent kurarak kanıtladı. Boğaziçi kenarındaki eski Grek kolonisi Byzantion'u büyüterek devletin başşehri yaptı. Bin yıl süreyle İstanbul, Bizans İmparatorluğunun iktisadi, askeri, kültürel ve dini merkezi oldu. Roma'nın önemini kaybetmesiyle İstanbul, Türklerin fethine kadar  Yeni Roma (Nova Roma)  oldu.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!