Ana içeriğe atla

AHLAT ŞEHRİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

              *AHLAT SELÇUKLU MEZARLARI  

  Van gölünün kuzey batı kıyısında bulunan şehir, bugüne kadar bir sürü devlet ve hanedanın idaresi altında kalmıştır. Ahlat'ın tarihi Emeviler-Abbasiler, Selçuklular, Moğollar-Türkmenler ve Osmanlılar olmak üzere  dört döneme ayrılır.
    Ahlat adı bölgenin bilinen en eski uygarlıklarından olan Urartular'dan gelmiştir. Urartular'ın dilleri Türkçe gibi eklemeli bir dildir. Ermeniler şehrin adını Şaleat, Süryaniler Kelath, Araplar Hilat, İranlılar ve Türkler Ahlat olarak söylemiştir.
*EMİR ALİ KÜMBETİ

   Ahlat, Hazreti Ömer döneminde İslam devleti hakimiyeti altına girmiştir. Ardından Emevi idaresine giren Ahlat ve çevresi, Abbasiler döneminde de Emeviler zamanındaki idari teşkilat aynen muhafaza edilerek hakimiyet altına alındı. IX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Abbasi Devletinin zayıflaması ve parçalanması Doğu Anadolu'da da etkisini gösterdi.
   928 yılında Bizans İmparatoru Romanus Ahlat ve Bitlis'i zapt etti. Türkler Anadolu fetihlerine başladığı sırada Ahlat ve çevresi Bizans İmparatorluğuna ait bulunuyordu. 1054 yılında Tuğrul Bey Ahlat üzerinden Malazgirt'i kuşattı ise de fethedemedi. 1063 yılından itibaren Ahlat Sultan Alp Arslan tarafından Anadolu'ya yapılan akın ve fetihlerin hareket üssü haline getirildi. 1071 yılında Van gölü ve çevresine gelen Sultan Alp Arslan Ahlat'tan Malazgirt üzerine gidip şehri fetih etti. Bu tarihten sonra Ahlat, XII. yüzyılın başından itibaren  Ahlatşahlar hanedanının başşehri oldu ve altın devrini yaşadı.
*ÇİFT KÜMBET, BOĞATAY AKA ŞİRİN HATUN, HASAN TİMUR-ESEN TİGİN 

     Ahlatşahlar ticarete önem veriyordu. Teşkilatlı esnaf ve sanatkar birlikleri Anadolu'da ilk kez Ahlat'ta görüldü.  Şehrin konumu doğu ve batı arasında ticaret merkezi oluşu komşu hükümdarları Ahlat'a çekiyordu. Moğol akınları ile yıpranan şehir 1246 yılında meydana gelen depremle harabe haline gelir. Türkmen akınlarından sonra Ak Koyunlu hakimiyetine girse de Safevileri'in eline geçen bölge Kanuni Sultan Süleyman zamanında (1533-1535) Osmanlı hakimiyetine girdi.
*HASAN PADİŞAH KÜMBETİ 

    1655 yılında Ahlat'ı ziyaret eden Evliya Çelebi yazdığı eserinde yıkıntı ve kalıntılara bakarak Ahlat'ın sanat eserlerine duyduğu hayranlığı anlatır. Kümbetlerin en güzellerinden olan Usta Şakirt diğer adıyla Ulu Kümbet, Ahlat sanat eserlerinin günümüze gelen örneklerindendir. Şehrin en parlak devri olan Ahlatşahlar dönemine ait olan  bazı mezar taşları ve kümbetler Osmanlı zamanında  hisar yapımlarında kullanılmıştır.
*ULU ŞAKİRT / ULU KÜMBET

*SELÇUKLULAR DEVRİNDE DOĞU ANADOLU'DA TÜRK BEYLİKLERİ, FARUK SÜMER S. 116
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!