Ana içeriğe atla

ÇEMBERLİTAŞ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Çemberlitaş, Kapalı Çarşı ile Sultanahmet arasında sıkışan, zamana direnen ve hakkında pek çok rivayetin anlatıldığı meşhur sütun. Eski adı "Konstantin Sütunu" dur. 1779 yılında çıkan bir yangından sonra I. Abdülhamid tahrip olan sütunu bugünkü demir çemberlerin içine koydurttu. Sütun bu tarihten sonra Çemberlitaş adıyla anılmaya başladı. Batı kaynaklarında "yanık sütun" diye de söz edilir.
     Çemberlitaş''ın M.S. 300 yıllarında Roma'dan getirildiği söylenir. Taş önceleri tek parça halindeydi ancak depremler ve yangınlarla parçalanır. Çemberlitaş bugünkü yerine dikildiği zaman 8 ya da 10 ayrı parçadan oluşuyordu. Hazerfen Hüseyin Çelebi'nin kitabında, Miladın 309 yılında Konstantin'in  kırmızı dikili taşı (Çemberlitaş) bugünkü yerine koyduğunu yazar ve  taşın alt kısmında Konstantin'nin Annesi Helena'nın Kudüs ziyareti sırasında getirdiği haç ve çeşitli kutsal emanetlerin gömülü olduğunu söyler.
     Bizans halkı Çemberlitaş'ın altında kutsal kalıntıların olduğunu biliyor ve bu yüzden Çemberlitaş'ı kutsal bir yer olarak görüyordu ve yılın çeşitli zamanlarında çevresinde dini tören yapıyorlardı. Bu kutsal emanetler Bizans halkına göre; Hz. İsa'nın gerildiği haç, eline ve ayağına vurulan çiviler, Nuh'un Gemisi'ni inşa etmede kullandığı aletler olduğu ileri sürülüyordu.
   Sütunun üzerinde mitolojik Tanrı Apollo'nun bir heykelinin konulduğu ve bazı eklemelerle Konstantin'e benzetildiği söylenir. Sütunun alt kısımlarında kabartma heykeller vardı sonradan yıkılma olasılığına karşı kaide duvarla örülmüştür. 12. yüzyıl başlarında yıldırım düşmesiyle tahrip olan Çeberlitaş bu sefer İmparator Mannuel tarafından onarılmış ve tepesine haç dikilmiştir. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından bu haç kaldırılmıştır.

*GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÇEMBERLİTAŞ (KONSTANTİN SÜTUNU) 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha