Ana içeriğe atla

AZTEKLER

AZTEKLER 

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
     Aztekler veya Meksikalılar kendilerine göre Aztlan'dan gelen göçebe kabilelerdi. 12. yy'da asker rahiplerin önderliğinde Meksika Platosu'na yerleşmişlerdir.
     Efsaneye göre hem Güneş hem de savaş tanrısı olan Huitzilopochtli, bir kaktüsün üstüne tünemiş bir kartalın yılan yuttuğu yere gelinceye kadar devam etmelerini ve kaktüsün yakınlarına yerleşmelerini söyler. Tenochtitlan (Mexico) kenti bu işaret edilen yerdeydi ve Texcoco Gölü'nün kıyısında yerleşme kuruldu.
      Texcoco gölünün çevresindeki topraklar bataklıktı ama başkent kolayca savunulabildiği için Aztekler burayı başkent olarak seçmişlerdir. İtzcoatl ile haleflerinin fetih politikaları sayesinde kısa zamanda büyük bir devletin başkenti haline geldi.  Aztek imparatorluğu genişledikçe toplum  dönüşüme uğramıştır. Tenochtitlan'da sarayda oturan imparator hem sivil, askeri hem de dini otoriteyi yönetiyordu. Çiftçilik veya zanaatla uğraşan halk imparatora haraç veriyordu. Aztek ticareti büyük ölçüde takasa dayanıyordu. Alışverişte kullanılan kakao taneleri paranın başlangıcı sayılacak bir gelişmeydi.
     Aztek tapınaklarından Büyük Tapınağın iki mabedi, Huitzilopochtli ve yağmur tanrısı olan Tlaloc'a adanmıştı. 1487'de Büyük Tapınağın yeniden kutsanması sırasında 80.000 kadar insan kurban edilmiştir. Azteklere göre tanrılar kanla beslenmekteydi.
    1519'da Cortes liderliğindeki bir İspanyol birliği tarafından istila edildiğinde boyunduruk altındaki halklar İspanyolları desteklediğinden, Aztek imparatorluğu iki yıl içinde yıkılmıştır.
İNKA UYGARLIĞI http://pnd.tl/9Fpzfo
MAYA UYGARLIĞI http://pnd.tl/8cCR
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!