Ana içeriğe atla

ANADOLU UYGARLIKLARI 4 URARTULAR

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
Urartular,  Doğu Anadolu'da yaşayan Urartu, Hurri ve Mitannilerin Asur baskılarına karşı birleşip Mezopotamya'nın kuzeyinde Tuşpa (Van) çevresinde toplanmasıyla M.Ö. 850 yılına doğru kuruldu. Eskiçağ'ın en güçlü krallıklarından biri olmuşlardır. Güçlerini Batı'daki maden yataklarının zenginliklerinden alan Urartular, bir çok savaş yaparak sınırlarını genişletti.
 Hem güvenliklerini hem de yönetimlerinin güçlendirmek için yollar ve kaleler yapmışlardır. Yapılan yol ağları, M.Ö. 714 yılına kadar Asur baskılarına karşı savunmalarını sağladı. Yapılan kaleler ise yönetim ve güvenlik merkezi olarak kullanıldı. Sağlam olmaları için büyük taş bloklar kullanılıyordu. Tuşpa'nın üzerine kurulduğu kayalık, Tuşpa'nın başkent olmasında etkili oldu.
*URARTU KALESİ VAN (TUŞPA KALESİ )

KÜLTÜRLERİ VE YAŞAMLARI

    Çok tanrılı inançları vardı. En büyük tanrıları Haldi idi ve bu tanrıya zengin armağanlar sunarlardı.
*TANRI HALDİ
Geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktı. Tarımı geliştirmek için su kanalları yapmışlardır. Urartu sanatının en önde gelen ürünleri hiç kuşkusuz maden ürünleriydi. Maden işleme tekniğiklerini en güzel ifade ettikleri ürünler savaş giysileriydi. İnsan ve hayvan motifleri ile süslü çeşitli altın ve gümüş eşyalar ile çanak ve çömlek yapımında ileri seviyedeydiler.

     Urartular hiyeroglif ve çivi yazısını kullanmışlardır. Urartu dilinde kaleme alınmış ilk belgeler, I. Argişti'nin Urartu dilinde çivi yazısı ile yazdığı taş steldir. Kral Sarduri zamanında M.Ö. 900-800 yılları arasındaki bir olayın kutlanışı anlatılır. Urartu  krallarının önemli olayları çeşitli yerlere taş steller dikilerek anlatılırdı. Asur dillerinde yazılan Kelişin Steli, Kral İşpuini'nin bölgeden geçişi sırasında Musasir tapınağına yaptığı cömertlikten söz eder.
*TAŞ STELLER (VAN)
    Öldükten sonra tekrardan yaşam olacağına inanan Urartular, ölülerini eşyaları ile birlikte gömerdi. Bazı mezarlarda cesetlerin mumyalandığı, kıymetli maden eşyaları ile mezar odalarında gömülü oldukları görülmüştür.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX 
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha