Ana içeriğe atla

KRALİÇE VİCTORİA

ÜZERİNDE GÜNEŞ BATMAYAN İMPARATORLUK
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Amcası 4. William'ın ölümünden sonra 18 yaşında tahta geçen Kraliçe Victoria(1819-1901), hayatının 10 yıldan fazlasını doğum sonrası depresyonlarla geçirdi. Tuhaf yasakların ve ilklerin kraliçesi olan Victoria döneminde, İngiliz monarşisine eski prestijini kazandırmayı başardı. Çocuk doğurmaktan, hamile kalmaktan ve emzirmekten nefret eden Kraliçe'nin tam dokuz çocuğu oldu. Tarihte anestezi ile doğum yapan ilk kadındır.  1861'de kuzeni ve eşi olan Prens Albert'ın ölümünden sonra, kamusal hayattan geri çekildi ve hayatını kaybettiği 1901 yılına kadar görevine devam etti. 
   Victoria çağının başında İngiltere, kendini dünyanın tartışmasız en önemli sömürgeci devleti olarak  kabul ettirmiştir. İki büyük rakip imparatorluktan Fransa'nın kendinin yeniden yapılandırması, İspanya'nın ise Latin Amerika'daki savaşlarla yıpranması İngiltere'nin yükselmesine sebep oldu. Akdeniz'deki Malta ve Cebelitarık dışında İngiltere'nin sömürgesi olan ülkeler; Hindistan, Seylan, Singapur; Kanada, Antiller;Afrika'da Cape ve batı kıyıları; Avustralya ve Yeni Zellanda.
   Sömürge toprakları yüzyılın son çeyreğinde iyice genişledi. 1871-1900 yılları arasında imparatorluk topraklarının yüz ölçümü 11 milyon  km² 'ye, nüfusu ise 66 milyona ulaştı. Bu toprakların büyük bir bölümü Afrika'daydı.  Böylece Victoria öldüğünde İngiltere üzerinde güneş batmayan imparatorluk unvanını kazanmıştı.Dünya topraklarının dörtte birine, dünya nüfusunun ise beşte birine hükmediyordu. 
   Aslında Victoria İngilteresi, gerek sosyal, ekonomik, politik açıdan, gerekse zihniyet bakımından aristokrat bir ülke olarak kalmıştı. Sosyal yapının merkezini oluşturan orta sınıf , tükenmek bilmez bir dinamizmle gelişmeye ve ele geçirdiği üstünlüğü arttırmaya devam etti. Nüfusun yaklaşık yüzde 20'sini temsil eden orta sınıf ülkenin ilerlemesine ve refahına katkıda bulunduğuna inanıyordu. Bu sınıf Victoria döneminin emek, saygınlık, ve erdem gibi ideallerinin somut bir örneğiydi.
    Victoria İngilteresi'nde din, kişisel alanda olduğu gibi kamusal alanda da önemli bir yer tutuyordu. Bu dönemde değişik din grupları özellikle de Anglikan Kilisesi ile Anglikan olmayan mezhepler arasında ciddi ayrılıklar hatta çatışmalar ortaya çıktı. Ahlakçılık ve püritenlik, Victoria dönemi dininin iki belirgin niteliği idi; uygulanan katı kuralların ( Kutsal Kitap İncil'deki cinsel içeriklerin çıkartılıp yeniden yazılması) sebebi buydu, ayrıca yine bu dönemde sahte utangaçlık ve ikiyüzlülük de buradan kaynaklanıyordu.

DİPNOTLAR 

Düğünde beyaz gelinlik giyen ilk kadın.

Telefon kullanan ve fotoğrafı çekilen ilk kraliçe.

Anestezi ile doğum yapan ilk kadın.

Göğüs kelimesinin kullanılmasını yasakladı. 

Bu dönemde ortaya çıkan mimari yapılar Neo-Gotik mimari yapısına sahipti.

Ses kaydı ve filme alınan ilk kraliçe.

Trende yolculuk yapan ilk kraliçe.

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!