Ana içeriğe atla

KRAL CHARLEMAGNE

    Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Frank Kralı ve Kutsal Roma-Germen imparatoru Charlemagne (Şarlman) 2 Nisan 742'de doğdu. Charlemagne Roma İmparatoru gibi Ulu (Magnus) olarak adlandırıldı. Kilise ise ona Avrupa'nın Babası lakabını verdi.
   Bütünleşik bir avrupa hayali olan Charlemagne 21 yaşında Frank kralı oldu.(768) Charlemagne daha ilk yıllarından itibaren yayılma politikasını sürdürdü. 774'te Pavia'nın alınmasıyla Lombardların Kralı oldu.778 yılında Barcelona da dahil güney bölgelere kadar egemenliğini genişletti. Bütün bu başarılar onu Avrupa'nın en büyük hükümdarı yaptı. 25 Aralık 800'de Vatikan'da San Pietro Bazilikası'nda Papa'nın elinden taç giyerek Kutsal Roma imparatorluğunun ilk Kralı oldu. Hükümdarlığını Bizans'a kabul ettirdi.
   Kutsal Roma İmparatoru olduktan sonra Almanya'yı fethetti. Ardından Fransa ve Avusturya'yı fethetti. İmparatorluğunun sınırlarını genişleten Charlemagne 794'te Aachen'daki arazisinden imparatorluğunu yönetmeye başladı. Aachen'e saray ve kilise yaptırdı. Aachen kilisesi merkez planlı ve kubbeli tasarımlı taş yapısıyla erken Hristiyan ve Bizans mimari örneğidir.

İmparatorlukta gerileme dönemi başlarken bir yandan düşünce ve sanat alanında Karolenj Rönesansı denilen dönem başladı. Roma imparatorluk stilini Avrupa'da mimari alana uygulayarak bütünleşik avrupa politikasını geliştirdi.770'e doğru Avrupa'da Karolenj yazı tekniği gelişti. 813'te oğlu I. Louis'e Aachen'de taç giydirdikten sonra 814 yılında öldü. İmparatorluğun genişlemesi 825 yılına kadar devam etmiştir.

* 1471'de XI. Louis, Charlemagne'ın anısına aynı adı taşıyan bir günü dini tatil ilan eder.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!