Ana içeriğe atla

ANTİK DÜNYANIN YEDİ HARİKASI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
Dünyanın yedi harikası M.Ö. 2.yy'da seçildi. Böyle bir sıralama yapma düşüncesi ilk olarak M.Ö. 5.yy'da Herodot'un tarihçesinde geçti. Bir süre sonra Yunan tarihçiler o zamanların en büyük abidelerini seçtiler. Millat'tan önceki yıllarda yapılan ve dünyanın yedi harikası seçilen eserler;

        KEOPS PİRAMİDİ
                                      
   
  Sanılanın aksine üç piramitten sadece Keops Piramidi bu listeye dahil. Mısır'ın başkenti Kahire yakınındaki Keops Piramidi, aynı zamanda dünyanın yedi harikasından günümüze dek ayakta kalabilmiş tek yapı. Piramit 4. Hanedanlık zamanında M.Ö. 2560 yılında Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırıldı. Yapımında 2 milyon 300 bin adet blok taşın kullanıldığı Keops Piramidi'nin üç ayda bir toplanan 100 bin esir tarafından 30 yılda yapıldığı sanılıyor. Uzunluğu 137 metre, genişliği ise 922 metredir.

   BABİLİN ASMA BAHÇELERİ

   M.Ö. 600 dolaylarındaki tanımlamaya göre, dünyanın dört bir tarafından getirilmiş olan ağaç ve çiçeklerden oluşan bahçeler, birbiri üzerine yükselen kübik direklerden oluşuyordu. Bu sayede havada asılı gibi duran bahçeler görünüyordu. Yüksekteki bahçeleri sulamak için Fırat nehrinden zincir pompalarla su yukarılara çıkartılıyordu ve bahçeleri sulayarak teraslardan aşağıya doğru akıyordu. 

   ZEUS HEYKELİ

   Zeus heykeli M.Ö. 453 yılında Olympia'da, Olimpiyat oyunları için yapıldı. Olimpiyat oyunları 391 yılında Theodoisus tarafından putperestlik olarak suç sayılınca sona erdirilip, Zeus Tapınağı da kapatıldı.
Heykelin yapımında ahşap, fil dişi, altın ve metal parçalar kullanılmıştır. Yüksekliğinin 13-14 metre olduğu var sayılır. Bir yangın sonucu heykel yok olmuştur.

     RODOS HEYKELİ

     Rodos Heykeli'nin yapımı tam 12 yıl almış ve M.Ö. 282 yılında bitmiştir. Heykel M.Ö. 226 yılında bir deprem sonucu en zayıf noktası olan dizinden kırılarak tarihe karışmıştır.

     MOUSOLEUM

     Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış bir mezardır. Bodrum civarında yapılmış ve yapımı M.Ö. 350 yılında tamamlamıştır. Mezar'ın toplam uzunluğu 45 metre idi. 15. yy'da Haçlı seferleri sırasında bölgeye gelen St. Jean şövalyeleri, bugünkü Bodrum Kalesi'nin yapımında neredeyse bütün taşlarını kullanmışlardır.

     İSKENDERİYE FENERİ

     Bu fener Mısır'da, İskenderiye limanı'nın karşısındaki Pharos Adası üzerinde yapılmıştır. Romalılar Mısır'ı zapt ettikten sonra burada Ptolemaios adıyla anılan bir devlet kurmuşlardır. fener bu devletin ilk kralı tarafından yaptırılmıştır. Beyaz mermerden olan fenerin yüksekliği 135 metre idi. Tepesinde bulunan ayna 40 metre uzaklıktan görülüyor ve limana giren gemilere kılavuzluk ediyordu.
    Fenerin üst kısmı M.S. 955 yılında bir deprem ve fırtına da koptu. Gövde kısmı da 130 yılında başka bir deprem sırasında yıkıldı. 1500'lerde bu yapıya dair bütün kalıntılar yok oldu. Fener'in mimarı Knidos'lu Sostratos'tur. Yıkılmadan önce yapılan resimleri ile fener yüzyıllar boyunca diğer deniz fenerlerine örnek olmuştur.
     
     ARTEMİS TAPINAĞI

     M.Ö. 560'a doğru Giritli Knersiphron ile oğlu Metogenes ve Sisamlı Theodoros tarafından yapılmıştır. Diana tapınağı olarak da adlandırılan Artemis Tapınağı dönemin Lidya Kralı Korisos tarafından Ay Tanrısına (Artemis Tanrısına) itaf edilmiştir. Gotların akınları sırasında yıkılmıştır. Taşları çeşitli yapılarda kullanılmıştır. (Ayasofya'nın yapımında) Günümüze kadar yalnızda iki mermer parçası kalmıştır, İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunur.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!