Ana içeriğe atla

ALİ KUŞÇU

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  15. yüzyılda günümüzde Özbekistan sınırları içerinde bulunan Semerkand'da doğdu. Semerkant'taki hocalarından matematik ve astronomiyi öğrendi. Hocası Uluğ Bey'in himayesine girdi. Uluğ Bey daha çok genç olmasına rağmen öğrencisini rasathanesine müdür yaptı. Hocası Uluğ Bey'in öldürülmesinden sonra, Tebriz'e gitti. Burada Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan tarafından ağırlandı ve Fatih Sultan Mehmed'e elçi olarak gönderildi.
    Fatih Sultan Mehmed, Kuşçu'nun Uluğ Bey rasathanesindeki çalışmalarından haberdardı. Kendisinden İstanbul'da kalmasını ve ders vermesini istedi. Elçi olarak geldiği için görevini bitirmek istediğini söyleyen Ali Kuşçu tekrardan Tebriz'e döndü ve iki yıl sonra İstanbul'a geldi.Ayasofya'ya müderris oldu. Güneş saatlerinin yapımı üzerinde çalıştı ve İstanbul'un enlem ve boylamlarını hesapladı.
    Ali Kuşçu'nun verdiği dersler rağbet görmüş ve İstanbul medreselerinde astronomi ve matematik gelişme göstermiştir. O zamana kadar Osmanlı'da astronomi ile uğraşan pek bilgin yoktu. Ali Kuşçudan sonra Osmanlı'da astronomi bilimine ilgi artmıştır. Osmanlı medreselerinden en çok okutulan eseri "el Fethiyye" adıyla bilinen "el Risale el Fethiyye fi el Hey" adlı eserdir 1473 yılında tamamlanan eser Fatih Sultan Mehmed'e sunulmuştur. Fatih Sultan Mehmed  eseri ciltleterek kütüphanesine koymuşur.
   Ali Kuşçu'nun en önemli çalışması Ay'ın ilk haritasını çıkarmasıdır. Günümüzde Ali Kuşçu'nun adı Ay'daki bir bölgeye verilmiştir.Ali Kuşçu 1474 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!