Ana içeriğe atla

RÖNESANS

    Rönesans Nedir? 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Fransızca renaissance kökenli olup  “yeniden doğuş” anlamına gelir. İtalya’da 14. yüzyıl sonunda ortaya çıkan yenilenme sürecidir. İtalya’da yeniden doğuşun yaşandığı ilk kent Floransadır. Dönemin başkaldırıcı düşüncesini de sembolize eden formlar, çizgi biçim, ifade olarak insanı sembolize etmiş ve Ortaçağ sanatına zıt olarak insanı ön plana çıkartmıştır. Resimde derinlik ve renk, heykelde ışık ve gölge, mimaride ise farklı malzeme ve formlar ön plandadır.


    Rönesans’ın Önemli İsimleri

    İtalyan hümanizminde yazar Dante Alighieri bir başlangıçtır. İnsasın tutku ve çelişkilerini, toplumdaki sıkıntılarını işler. Hümanizmin bir başka önemli ismi Francesco Petrarca ve öğrencilerdir. Şair Homeros’dan etkilenirler. Giovanni Boccaccio “Decameron” adlı eserinde 1348’de kara veba ile yıpranan Floransada zengin ve asil ailelerin hayatlarını kaleme alır.
Lorenzo Medici, Galileo’nun ders verdiği Pisa Üniversitesinin yapılmasına destek verir. Marsilio    Ficino 1499’da Platon’un  eserlerini Latinceye çeviri. Platon Teolojisi Ruhun Ölümsüzlüğü adlı eser Katolik Kilisesi tarafından hoş karşılanmaz.
   Bu dönemin siyaset alanında en önemli ismi Machiavelli’dir Prens adlı kitabı vardır. Masaccio ise eserlerinde gerçeklik, koyu-açık renk ve ışık-gölge oyunlarıyla “chiaroscuro” tekniğini kullanır. Botticelli Venüs’ün Doğuşu eseri ile idealize edilmiş bir güzelliği sembolize eder. Donatello, Davut heykelinde realizm ve naturalizm ile hareketlilik gösterir. Rönesans’ın önemli ismi olan Leonarda da Vinci mühendis, ressam, teknisyen ve filozoftur. Son Akşam Yemeği, Kayalıklar Meryemi eserlerinde detayları doğal ortama yerleştirmiştir.
PİETA
   Michelangelo Buonarroti, Pieta adlı  eserinde Meryemin yüzünde derin duygu ve güzellik temalarını işler. Yine rönesans döneminde Kopernik Dünyanın evrenin merkezi olmadığını ortaya atmıştır. İngiliz devlet adamı, hukukçu ve Erasmusun yakın arkadaşı olan Thomas More 1516’da Ütopya adlı kitabını yazar. Fransa’da edebiyat alanında Montaigne Denemeleriyle katlı sağlar.

Önemli Tarihler

1431- De Voluptate (Haz Üzerine) Della Valle Lorenzo

1436- Della Pittura (Resim Üzerine) Alberti

1455- Gutenberg’in Kitabı Mukaddes’i basması

1482- Theologia Platonica Ficino Marsilio

1511- Deliliğe Övgü, Erasmus

1513- Hükümdar (Prens), Machiavelli

1516- Ütopya, Thomas More

1533- Calvin ve Reformları

1540- Cizvit tarikatının kurulması

1580- Denemeler, Montaigne

1600- Roma’da Giordano Bruno’nun yakılarak idam edilmesi
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!