Ana içeriğe atla

II. OSMAN (GENÇ) (1604-1622)

Bir şâh-ı âlişan iken
Şâh-ı cihâna kıydılar
Gayretlü genç aslan iken
Şâh-ı cihâna kıydılar.

Gâzi bahâdır hân idi.
Âli-neseb Sultan idi.
Nâmiyle Osman Han idi.
Şâh-ı cihâna kıydılar.

Hükmetmeğe kâdir iken
Emr-i Hakk'a nâzır iken
Hacc itmeğe hâzır iken
Şâh-ı cihâna kıydılar.

Nev’i ciğer oldu hûn
Derdim bir iken oldu on
Kan ağladı ehl-i Fünûn
Şâh-ı cihâna kıydılar.

Eşrât-ı sâatdir bu dem
Rûz-ı kıyâmetdir bu dem
Kul'â nedâmettir bu dem
Şâh-ı cihâna kıydılar.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Osmanlı tarihinde şehit edilmesiyle halkı yasa boğan ve şehit edilmesinin ardından mersiyeler ve ağıtlar yakılan Sultanı, halk arasında Genç Osman olarak anılan II. Osman,  şehit edilmese idi Osmanlı kaderi değişir miydi?
  Sultan I. Ahmed'in Mahfirûz Sultan'dan doğan oğlu olan Genç Osman on altıncı Osmanlı padişahıdır. Amcası I. Mustafa'nın tahttan indirilmesi ile 26 Şubat 1618 tarihinde henüz 14 yaşında iken tahta çıkmıştır. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca dillerine hakim edebiyat, tarih, coğrafya ve matematik tahsili görmüş bir Sultandı. Fârisi ve Fâris mahlaslarıyla şiirler yazdı.
   Genç Osman tahta çıktığında Osmanlı-İran savaşı vardı. Sadrazam Halil Paşa İran seferinde idi. İki devlet arasında 26 Eylül 1618 yılında Serav barışı imzalandı. Antlaşmaya göre; Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı İran arasında kabul edilen sınır esas alınacaktı ve Kars ile Ahıska kaleleri Osmanlı devletinde kalacaktı. Bu sefer dönüşü bozguna uğrayan Halil Paşa azledilerek Kaptan-ı Derya oldu.
   Genç Osman, Lehistan'ı ele geçirip Baltık denizine ulaşmak istiyordu. Bu sebeple  Lehistan seferine çıktı. 29 Nisan 1621'de Otağ-ı Hümâyûn Davudpaşa'da kuruldu. 16 Haziran'da Edirne'den hareket eden ordu, 12 Temmuz'da Tuna kıyısında olan İsakçı'ya vardı. Ordu 1 Eylül 1621 günü Hotin Kalesi önüne geldi. İlk hücum 8 Eylül günü yapıldı.27 Eylül günü son taarruz altmış büyük topun şiddetli ateşi ile başladı. 29 Eylül günü Lehliler barış teklifinde bulundu ve 6 Ekim günü barış antlaşması imzalandı. 25 Ocak 1622 günü İstanbul'a gelen ordu büyük coşkuyla karşılandı ama bu coşku havası uzun sürmedi. Genç Osman bazı ıslahatlar yapmak istiyordu, bu ıslahatlara kapıkulu ocaklarından başlamak istedi. Hotin kalesinin ele geçirilememesi yüzünden askeri değişiklik yapmak istedi. Bu düşüncesi onu ölüme götüren sebep oldu.
     Anadolu, Suriye ve Mısır Türklerinden oluşan Padişahın emirlerine itaat eden bir ordu kurmak istiyordu. Aynı şekilde harem, saray ve ilmiye teşkilatlarını yeniden kurmak hatta daha pratik kıyafetler giymeyi düşünüyordu.Genç Osman'ın Şam, Halep, Mısır ve Erzurum Beylerbeylerine asker toplamaları için emir vermesi Yeniçeri ocaklarıyla arasının iyice açılmasını sağladı. Bu sırada Sultan II. Osman Hacca gideceğini ilan etti. İstanbul'daki isyan giderek büyüdü Sultan'ın Haccı bahane ederek asker toplayacağı dedikoduları Kapıkulu Ocaklarını karıştırdı. Aziz Mahmud Hüdai Sultan'ı hac fikrinden vazgeçirmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.
   Yeniçeriler "Padişahlara hac lazım değildir" diye isyan etti.18 Mayıs 1622'de ayaklanan yeniçeriler I. Mustafa'yı yeniden padişah yaptı.Orta Câmi'ye getirilen Genç Osman'a yeniçeriler hayatına dokunulmayacağını ve kafes hayatı yaşayacağını söyledi.Buna rağmen, Davud Paşa Cuma'dan sonra en güvendiği adamlarına Sultan Osman'ı Yedikule'ye götürerek boğmalarını emretti.20 Mayıs 1622'de Yedikule zindanlarından boğdurularak şehid edildi.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!