Ana içeriğe atla

ENDÜLÜS EMEVİLERİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
  ENDÜLÜS EMEVİLERİ 756-1031

  Endülüs, Arapların İber Yarımadasına verdikleri El-Andalus adından türetilmiştir. Abbasilerden kaçan I. Abdurrahman Kuzey Afrika'ya geçerek kendisine bağlı birliklerle İspanya'ya ulaştı. 756 yılında Endülüs Emevi Emirliği kurulmuş oldu.Abdurrahman I. bin Muaviye ilk halefleriydi, yerli halk arasındaki ayrılıkları yok etmek için merkezi otoriteyi güçlendirmeye çalıştı.
KURTUBA CAMİ
   Kurtuba eşsiz bir ihtişama sahipti ve Batı'daki kentlerin çok ilerisindeydi. Camiler, hamamlar, çarşı ve pazarlar geleneksel İslam mimarisiyle burada yeniden yapıldı. I. Abdurrahman'ın isteğiyle Kurtuba'ya yapılan Ulu Cami, Emevi hanedanının simgesi haline gelmişti. Granada'da bulunan Elhamra Sarayı İslam sanatının İspanya'daki en güzel örneğiydi.
ELHAMRA SARAYI
  Ticaret, Endülüs'ün Kuzey Afrika ve Batı Avrupa arasında yer alan coğrafi konumu sayesinde gelişti. İspanya, Arap uygarlığının ilerlemeleri, kütüphanelerin ışığında Yunan ve Roma dünyasına ait felsefi eserlerin çevirileriyle pek çok Avrupa uygarlığını gerisinde bıraktı.Bütün bu ortama rağmen İslama dönenlerin ve Araplaşmış Hıristiyanların bağımsız isyanları Endülüs Emevi Halifeliğini ortadan kaldırdı. Halifeliğin ortadan  kalkmasının ardından İspanya bir dizi  Arap-Berberi devletlere bölündü. İspanya Kralı Ferdinand, İber Yarımadasında 800 yıldır  var olan  Müslüman egemenliğine son verdi ve 1492'de Granada'yı ele geçirdi. Böylece Müslüman egemenliği İspanya'da son bulmuş oldu.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!