Ana içeriğe atla

EKİM DEVRİMİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   BOLŞEVİK İHTİLALİ
 I. Dünya Savaşından ağır yenilgiler alan Rusya'da askeri başarısızlıklar, kıtlık ve çarın olumsuz politikalarına devam etmesi, Petrograd ayaklanmalarına ve Rus otokrasisinin çökmesine yol açtı. Bu kargaşalar Çar II. Nikolay'ın tahtı terk etmesine sebep oldu. Sosyal Demokratlar bu sırada Rusya'da propagandayı başlattılar.
    Ekim 1917'de Bolşevikler iktidarı ele geçirdi ve kendi hükümetlerini kurdu. Ocak 1918'de Kurucu Meclis'in çoğunluğu Sosyalist Devrimcilerden oluşuyordu.  Sosyalist Devrimciler savaşın sonunda imzalanan Brest-Litovsk antlaşmasının ağır olduğunu ileri sürdü ve meclisi dağıttı. Sol ve sağ gruplarda silahlanmaya giden Rusya'da iç savaş patlak verdi. 3 yıl süren iç savaş  ülkede erzak dağıtımının karneyle yapılmasına, köylünün ürünlerine el konulmasına ve çok sert güvenlik önlemleri alınmasına yol açtı. 1921'de barış sağlandığında ülke berbat bir hal alıp tümüyle tükenmişti.
  1922'de Lenin, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni(SSCB) kurdu. Yeni Ekonomi Politikası'nı (NEP) başlattı.  Böylece köylünün elinden ürün alınma kaldırılıp yerine vergi sistemleri getirildi. Ülke içinde bulunduğu durumdan kurtulmaya başladı. Lenin'in 1924'te ölmesiyle "NEP" hareketine ciddi karşı çıkmalar oldu. Lenin'in ölümü büyük bir kayıp olarak görüldü. 1927'de Stalin SSCB'nin başına geldi ve 1929'da SSCB'nde diktatörlüğünü kurdu.

Önemli Tarihler

1917- 23-28 şubat Petrograd Devrimi, II. Nikolay tahtı bıraktı ve geçiçi hükümet kuruldu.

1917- 25 Ekim Bolşevikler iktidarı ele geçirdi.

1918- Savaş Kominizmi başladı.

1922- 30 Aralık SSCB resmen kuruldu.

1924- 21 Ocak Lenin'in ölümü.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!