Ana içeriğe atla

ABBASİLER DÖNEMİ (750-1258)


Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
    Kurucusu Ebu'l Abbas Abdullah'tır. Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyundandır. Emevilerin İslam devleti yönetimine son veren Abbasiler, devletin merkezini Bağdat'a taşımışlardır. Abbasiler, Arap olmayan müslümanlara karşı ılımlı politikalar uygulamışlardır bu politikalar sayesinde Abbasiler döneminde İslamiyet hızla yayılmıştır.

    En parlak dönemleri Harun Reşid dönemidir. Harun Reşid, Bizanstaki iç karışıklıklardan yararlanarak, Ankara'da Bizansı mağlup etmiştir ve Bizans vergiye bağlanmıştır. Harun Reşid'den sonra sırası ile Emin, Memun ve Mutasım halife oldular. Bu halifelerin döneminde Türklere büyük önem verildi.  Abbasiler, Çin ile Talas Savaşı'nda (751) Türk boylarından yardım almışlardır, bu sayede Türk boyları İslamiyetle tanışmışlardır. Abbasiler halife Mutasım döneminde Türk askerlerin yaşaması için Samerra şehrini kurmuştur.
    Abbasiler bilimsel ve kültüre faaliyetlere büyük önem vermiştir. Bağdat'ta Beyü'l Hikme adıyla üniversite açılmıştır. Yunanca, Hintçe ve Süryanice eserler çevrilmiştir. Birçok şehirde kütüphaneler kurulmuştur. Halife Mansur Dönemi'nde, Hellenistik döneme ait çok sayıda klasik eser Arapçaya çevrilmiştir.
   Abbasi devletinin sınırları genişleyince merkezi otorite zayıfladı. Abbasi devletinin zayıflaması ile Abbasi sınırları içinde "Tevaif- Müluk" denilen devletler kuruldu.

  • Mısır'da Tolunoğulları, Fatımiler, ve Akşid ( İhşidiler)
  • Kuzey Afrika'da Aglebiler 
  • Irak ve İran'da Buveyhoğulları
  • Maveraünnehir'da Samanoğulları
  • Horasan'da Tahiriler
  • İspanya'da Endülüs Emevi Devleti
     1258 yılında İlhanlı hükümdarı Hülagu Han, Bağdat'ı ele geçirerek Abbasi Devletine son verdi. Mısır'daki  Memlük Sultanı Baybars, Abbasi ailesinden Muntasır'ı halife ilan etti. Memlüklü devleti himayesindeki Abbasi halifesi 1517'de Osmanlı Devleti'nin Mısır'ı feth etmesiyle sona erdi. Halifelik makamı Osmanlılara geçti.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!