Ana içeriğe atla

SELÇUKLULAR

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
   Oğuz soyundan gelen Selçuklu Türkleri, İslam dünyasına Maveraünnehir'den geldiler. Selçuklu sultanlığı hızla, klasik İslam modelini temel alan İranlı bir bürokrasi ile, temelini Türklerin oluşturduğu çok uluslu bir orduya dayanan hiyerarşik bir askeri devlet oldu.
    Tuğrul ve Çağrı beylerin önderliğindeki Selçuklular, Gaznelilerin elinde olan Horasan'a egemen oldular.1038'de Tuğrul Bey Nişapur'da sultanlığını ilan etti. Dandanakan'da elde ettikleri zafer Selçukluların durumlarını sağlamlaştırdı. Büveyhilerden İran'ı aldıktan sonra 1055 yılında Bağdat'a girdi. Abbasi halifesi, Tuğrul'a resmen sultan unvanı verdi.
     Alparslan ve Melikşah'ın arkasında güçlü bir vezir olan Nizamülmülk vardı. Nizamülmülk zaman içinde önemli roller oynayacak olan ilk medreselerin kurucusuydu. Bu dönemde, merkezi Isfahan olan Selçuklu İmparatorluğu doruk noktasına ulaştı. 
    Alparslan'ın 1071 yılında Malazgirt'te Bizans ordularını ezici bir yenilgiye uğratması, Anadolu'nun kapılarını Türklere açtı. 1176'daki Myriokephalon (Miryokefalon) Savaşı, Bizans'ın Türkleri Anadolu'dan atma umutlarına son darbeyi vurdu. XIII. yy'ın ilk yarısında Akdeniz ve Karadeniz'e çıkan Anadolu Selçukluları, ticaretin gelişmesini sağladılar ve ülkeyi kervansaray, cami ve medreselerle donattılar.
   Melikşah'ın ölümünden sonra toprakların paylaşımı imparatorluğun parçalanmasına yol açtı.1243'teki Kösedağ yenilgisinin ardından Anadolu Selçuklu Devleti, Moğol egemenliğine girdi.Sınır boylarındaki Türkmenler daha sonra birçok beyliğin kurulmasını sağladı.

ÖNEMLİ TARİHLER

1036 Tuğrul ve Çağrı Beyler Horasan'ı fethetti.

1038-1063 Tuğrul Bey'in sultanlığı.

1040 Dandanakan Savaşı.

1055 Tuğrul Bey Bağdat'a girdi.

1063-1072 Alparslan'ın Sultanlığı.

1064 Alparslan Ani'yi aldı

1071 Malazgirt Savaşı.

1072-1092 Melikşah'ın Sultanlığı.

1075 Kutalmışoğlu Süleymanşah İznik'i ele geçirerek Anadolu Selçuklu devletini kurdu.

1092 Nizamülmülk  Haşşaşinler tarafından öldürüldü.

1092 I.Kılıç Arslan'ın Saltanatı.

1118-1153 Sencer'in sultanlığı. 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!