Ana içeriğe atla

AYDINOĞULLARI 1308-1426

 
*MEHMET BEY CAMİ 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
 Germiyanoğulları Beyliği'nin başında bulunan Yakup Bey'in idaresi altında seferler yapan Mehmet Bey ele geçirdiği toprakları kendisi yönetiyordu. Germiyanoğlu Yakup Bey'in ölümünden sonra Aydınoğulları bağımsızlıklarını ilan etti.
   Aydınoğlu Mehmet Bey, 1310 yılında İzmir'in bir kısmını, Selçuk'u, Tire'yi ve Ödemiş'i ele geçirdi. Mehmet Bey 1334 yılında ölünce yerine oğlu Umur Bey geçti. Umur Bey daha babası zamanından başlayarak, kuvvetli donanma sayesinde Ege ve Yunan denizlerine hakim olmuş.
*UMUR BEY 
   Umur Bey, Saruhan Beyliği ile ittifak kurarak Mora'ya sefer düzenledi. Daha sonra Alaşehir'i ele geçirdi. 1336 yılında Foça'yı kuşatan Bizans İmparatoruna yardım eden Umur Bey bu sayede Sakız Adasını aldı. 1338-1340 yılları arasında Umur Bey ağabeyi Hızır Bey ile birlikte Eğriboz, Kilya ve Eflak üzerine sefere çıktı. Umur Bey'in  bu seferleri Papa, Venedik ve Rodos donanmalarını harekete geçirdi ve İzmir'e saldırıp Umur Bey'in donanmasını yaktılar. Türk donanmasını yakan Haçlılar 1344 yılında İzmir'i işgal etti.

*AYDINOĞULLARI ESERLERİ / HAMAM 
    Umur Bey'in yerine 1348 yılında Hızır Bey geçer ve Haçlılarla anlaşma yaparak savaşı durdurdu. Anlaşma koşulları Hristiyanların lehine yapılmak zorunda kaldı. Osmanlı zamanında Yıldırım Bayezid Aydınoğulları Beyliği'ni ortadan kaldırdı. Fakat 1402 yılında Timur, Hızır Bey'in torunlarına Aydınoğulları topraklarını geri verdi. Aydınoğulları Beyliğinin başına geçen Cüneyt Bey, Fetret Devrinde Osmanlı taht mücadelesinde Süleyman Çelebi'yi destekledi.
*MEHMET BEY CAMİ
    Osmanlı tahtına geçen Mehmet Çelebi, Cüneyt Beyi affederek 1413 yılında ona Niğbolu sancağını verdi. Ancak Mustafa Çelebi ve Mehmet Çelebi taht için mücadele edince, Cüneyt Bey Mustafa'yı destekledi. Daha sonra tahta geçen Mehmet Çelebi, Cüneyt Bey Bizans'a sığındı. 1426 yılında II. Murat bu beyliğe tamamen son verdi.
*İSA BEY CAMİ
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!