Ana içeriğe atla

Fransız İhtilali 1789

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
     Mayıs-Temmuz 1789 tarihleri arasında Etats Generaux’yu Ulusal Meclis’e ardından, Kurucu Meclis’e dönüştürenler yasalar önünde eşit ve özgür bireyler istiyordu. Fransa’da 1789’da ekonomik bunalım özellikle de mali bunalımlar halkın yükünü daha da ağırlaştırdı. Dolaylı olarak devrime yol açan nedenlerden biri de vergi sorunuydu.
   14 Temmuz 1789 ‘da ParislilerBastille hapishanesini ele geçirdi. 10 Ağustos 1792’de Tuileries Şatosu’nu basan halk kralı görevinden ayrılmaya zorladı.21 Ocak 1793’te Concorde Meydanı olarak bilinen yer Kral XVI. Lovis’in kafası kesildi.Kralın ölümü Fransa’da Krallığın kesin biçimde bittiğini gösterdi.Savaş boyunca gönüller profesyonel birer asker haline geldi.Bundan ilk yararlanan zaferlerle iktidarını sağlamlaştıran Napolyon oldu.
       Fransız ihtilaliyle yıkılmaz sanılan mutlak Krallıkların yıkılabileceği görülmüştür. Milliyetçilik ilkesinin ortaya çıkmasıyla dağınık halde bulunan milletler birlikler kurmaya çalışmışlardır. Çok uluslu devletler milliyetçilik akımından en çok etkilenen ülkeler olacaktır. Halkın yönetimde olması ulusal egemenlik ilkesini göz önüne çıkarmıştır. İhtilalin sonuçları evrensel olmuştur. Yeni çağ kapanıp yakın çağ başlamıştır.  Avrupalı devletler ihtilalin getirdiği sonuçlardan etkilenmemek için önlemler almaya gitmiştir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!